DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Otrdienu ekskursijas 68 muzeju kopizstādē “Latvijas gadsimts”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja telpās Rīgā, Brīvības bulvārī 32, apskatāma valsts simtgadei veltīta izstāde “Latvijas gadsimts”. Vērienīgākajā muzeju nozares sadarbības projektā kopš valsts neatkarības atjaunošanas ir iesaistījušies 68 valsts, pašvaldību un privātie muzeji. Izstādē vienkopus var apskatīt vēstures liecības no Kurzemes, Latgales, Sēlijas, Vidzemes, Zemgales un Rīgas, kuras atspoguļo Latvijas valsts vēsturi simts gadu garumā. Līdzās vēsturiskiem priekšmetiem izstādi papildina arī daudzveidīgs digitālais saturs.

Izstādes sakarā iecerēti arī dažādi pasākumi. Maijā un jūnijā otrdienās plkst. 17.30 izstādē tiek rīkotas ekskursijas tās veidotāju – darba grupas pārstāvju pavadībā (15., 22., 29. maijā, 5. un 12. jūnijā).

15. maijā uz ekskursiju izstādē “Latvijas gadsimts” gaidīti tie interesenti, kurus saista tēmas par Latvijas valsts aizstāvēšanu un Neatkarības karu (laikposms no 1918. līdz 1920. gadam). Kas Latvijas teritorijā notika laikā, kad tika pasludināta neatkarīga valsts un to bija jāaizstāv Neatkarības karā? Kādas četras valsts attīstības alternatīvas tolaik pastāvēja, un kāpēc izvēlēts tika Kārļa Ulmaņa Pagaidu valdības virziens? Kāda vieta Latvijas vēsturē ir Neatkarības kara piemiņai, ko tā simbolizēja dažādos laikposmos? Par šo laikaposmu stāstīs Dr. hist. Toms Ķikuts (LNVM Viduslaiku, jauno un jaunāko laiku vēstures nodaļas vadītājs) un Dr. hist. Juris Ciganovs (Latvijas Kara muzeja direktora vietnieks zinātniskajā darbā).

22. maija ekskursija izstādē “Latvijas gadsimts” tiks fokusēta uz sadaļu “Latvija – jauncelsmes ideāls” (1920–1934). Kas ļāva demokrātiskās Latvijas Republikas pilsoņiem būt vienotiem, neraugoties uz politisko uzskatu daudzveidību? Kā kultūrā un mākslā izpaudās piederības apziņa jaunajai valstij? Kā jaunā Latvijas valsts tika novērtēta Eiropā – kā pastarīte vai līdzvērtīga partnere?
Savās atziņās par valsts tapšanas pirmajiem soļiem dalīsies sadaļas autori – Dr. art. Ginta Gerharde-Upeniece (Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas vizuālās mākslas departamenta vadītāja), Dr. hist. Toms Ķikuts (LNVM Viduslaiku, jauno un jaunāko laiku vēstures nodaļas vadītājs) un Imants Cīrulis (LNVM Viduslaiku, jauno un jaunāko laiku vēstures nodaļas pētnieks).

29. maija ekskursijas uzmanības centrā būs pagājušā gadsimta 30. gadi. Kā Latvijas attīstību un vēstures gaitu ietekmēja Kārļa Ulmaņa autoritārais režīms? Kā valsts politika pēc 1934. gada centās mainīt arī sabiedrības izpratni par to, kas ir Latvija? Kā tika organizēti varas rituāli, izmantojot propagandu un kultūru, piemēram, 1938. gada IX Vispārējie latviešu Dziesmu svētki? Un kā izvērtās dažādu sabiedrības grupu pārstāvju dzīve “Ulmaņlaikos”? Ekskursiju vadīs Dr. hist. Toms Ķikuts (LNVM Viduslaiku, jauno un jaunāko laiku vēstures nodaļas vadītājs) un Imants Cīrulis (LNVM Viduslaiku, jauno un jaunāko laiku vēstures nodaļas pētnieks).

Ekskursijas sākums – plkst. 17.30,  ilgums – aptuveni 1,5 stunda. Maksa – ieejas biļete muzejā.

Foto: Valters Lācis

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI