DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. maijā, 2018
Lasīšanai: 7 minūtes
1
1

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzruna Latvijas Pašvaldību savienības 29. kongresā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Leiniša, LETA

Ļoti cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze!

Augsti godātais Ministru prezidenta kungs un ministri!

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēža kungs un godātie kongresa dalībnieki

Es sveicu jūs ikgadējā Latvijas Pašvaldību savienības kongresā!

Pirms nedēļas mēs svinējām mūsu valsts neatkarības atjaunošanas 28. gadadienu.

1990. gadā gan tauta, gan Atmodas līderi izvēlējās neatkarīgu valsti, kurā visi kopā un katrs pats varam piepildīt brīva cilvēka sapņus un centienus.

Mēs apzinājāmies, ka dzīvot brīvā pasaulē nozīmē arī uzņemties atbildību par savu valsti un tās iedzīvotājiem.

Daudzi ņēma dalību Latvijas valsts vēstures lūzuma trauksmainajos un cerību pilnajos notikumos. Daļa no mums toreiz vēl tikai gāja skolā, un neatkarības iespējas saņēmām kā dāvanu, ko sargāt un lolot. Šodien katrs no mums veido Latviju ar saviem darbiem, atbildību un sadarbības spējām.

Pašvaldību vadītāji un darbinieki!

Es saku jums paldies par jūsu darbu un aicinu uz jauniem mērķiem. Latvijas valsts pastāvēs un attīstīsies, ja būs stipras pašvaldības visos Latvijas reģionos.

Lai tas ilgtermiņā būtu iespējams, mūsu pirmais un neatliekamais uzdevums ir dot iespēju katram bērnam saņemt kvalitatīvu izglītību, neatkarīgi no viņa dzīves vietas un kas ir viņa vecāki.

Pēdējos 28 gados skolēnu skaits ir samazinājies vairāk nekā par trešdaļu. Mēs redzam, bet izliekamies nemanām, ka daudzās klasēs soli ir pustukši. Mēs nedrīkstam izlikties neredzam, ka skolēnu sniegums dažādās Latvijas skolās atšķiras pat veselas mācību gada vielas apjomā. Tas ir noziedzīgi pret bērniem, viņu nākotnes un Latvijas nākotnes iespējām.

Šodien, uz mūsu valsts simtgades sliekšņa, es gribu uzsvērt – Latvijas attīstības un panākumu atslēga ir kvalitatīva izglītība.

Mums vajag zinošus un radošus cilvēkus, kuri sasniegs savu personisko izcilību, izvirzīs lielus mērķus, atbildīgi strādās un valstiski vadīs mūsu Latviju.

Šodien mums ir tikai divi iespējamie rīcības varianti –

Pirmais, - varam nedarīt neko, izliekoties, ka viss ir kārtībā un atstājot visu, kā ir, tas ir, atņemot mūsu bērniem iespējas veidot labāku dzīvi attīstītā valstī.

Otrais, – līdzīgi kā jau daudzas pašvaldības, piemēram, Smiltenes, Bauskas un citas to ir izdarījušas – rīkoties atbildīgi mūsu bērnu priekšā un pieņemt valstiskus lēmumus, pārskatot skolu tīklu visās Latvijas pašvaldībās.

Drosme pieņemt lēmumu un īstenot pārmaiņas, ko mēs apzināti izvēlamies mūsu bērnu nākotnes vārdā, noteiks mūsu valsts attīstību.

Es aicinu izvēlēties attīstību un iespējas arī tad, ja izvēles ir smagas, sarežģītas un pat sāpīgas.

Dāmas un kungi!

Mēs dzīvojam lielu izaicinājumu laikmetā, kad ne tikai tuvas vai tālas pašvaldības, bet arī citas valstis konkurē darbaspēka piesaistes tirgū.

Labāk atalgotos darbus saņem labāk izglītotie un zinošākie. Darba vietas izveido un biznesu attīsta tur, kur uzņēmējdarbībai ir draudzīga vide un sakārtota infrastruktūra. Ģimenes domā un plāno laist pasaulē pirmo, otro un trešo bērniņu, kad jūtas drošas par savu un bērnu nākotni.

Lai stiprinātu iedzīvotāju piederības sajūtu gan pašvaldībai, gan valstij kopumā, mums ir jāapliecina, ka uzticamies saviem iedzīvotājiem. Ka tie, kuri vēlēšanās ir uzticējuši jums pilnvaras lemt par visas valsts un katras pašvaldības iedzīvotāju interesēm, ir zinoši un atbildīgi.

Ir jautājumi, kuru izlemšana iespējama tikai kopējā vietējās kopienas balsojumā. Un tieši šajos gadījumos pašvaldību referendumu ieviešana būtu risinājums, kas apliecinātu jūs esat gatavi ieklausīties un sadzirdēt sava novada vai pilsētas iedzīvotāju viedokli ne tikai reizi četros gados.

Jā, daudz darāmā ir valdībai un ministrijām Rīgā, un vienmēr ir iespēja rādīt vienam uz otru un teikt, kas tam jādara. Tomēr tādā veidā zaudējam laiku un iespējas, kas mums ir. Daudz auglīgāk ir katram savā vietā atrotīt piedurknes un darīt darbu pēc labākās sirdsapziņas. Sāksim pārmaiņas katrs ar sevi!

Šodienas kongresa vadmotīvs ir par normatīvisma mazināšanu. Mana atbilde uz normatīvisma mazināšanu ir kvalitatīvs likumdošanas process un labi likumi. Likumu, Ministru kabineta noteikumu un saistošo noteikumu punktu mums ir krietni, krietni par daudz. Mums jāatzīst – tendence visu regulēt, noregulēt un pārregulēt nereti ir saistīta ar to, ka neprotam normas piemērot un nemākam cits citam uzticēties.

Uzskatu, ka arī pašvaldībām te ir liels darba lauks, cīņā ar birokrātiju. Pārskatot un vienkāršojot savus saistošos noteikumus, pašvaldības varētu rādīt piemēru Saeimai un Ministru kabinetam, kā mazināt administratīvo slogu uzņēmējiem un atcelt nepamatotas prasības iedzīvotājiem.

Godātie pasākuma dalībnieki!

Mūsu ļaudis dzīvo visos Latvijas reģionos un novados. Līdzsvarotai visu reģionu attīstībai ir nepieciešamas pārdomātas investīcijas infrastruktūrā, nevis tikai naudas sadale, kur pēc politiskās piederības dažiem tiek viss un daudziem teju nekas.

Savas prezidentūras laikā esmu daudz viesojies reģionos un sastapis daudzus drosmīgus vietējos uzņēmējus, pašaizliedzīgus skolotājus, mērķtiecīgus jauniešus un sirsnīgus labas gribas cilvēkus, kas veido dzimto novadu un Latviju tādu, ar ko ikviens no mums var lepoties. Un es lepojos ar katru cilvēku šajā telpā, Latgalē un Vidzemē, Kurzemē un Zemgalē, un Rīgā. Ar katru, kas ar savu darbu stiprina mūsu valsti.

Turpināsim strādāt un veidosim Latviju par pasaulē labāko vietu, kur dzīvot un strādāt un bērniem augt!

Lai veiksmīgs kongress un radošas idejas turpmākam darbam!

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI