DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Baltā galdauta svētki gaidāmi visā Latvijā; aktīvākie Sēlijā un Rīgā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Digitālajā kartē, kas valsts simtgadei tapusi sadarbībā ar pasākumu platformu Kurp.es, pieteiktas jau teju simts svētku norises vietas, tostarp dažādi kultūras un mūzikas pasākumi, viktorīnas un citi iedzīvotāju veidoti notikumi par godu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanai – vienai no būtiskākajām pieturzīmēm Latvijas valsts simts gados. Visaktīvāk 4. maija svētku notikumus pieteikuši iedzīvotāji Sēlijā un Rīgā, un to skaits visā Latvijā turpina pieaugt.

Jau trešo gadu par godu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanai tiek svinēti Baltā galdauta svētki. Ikviens 4. maijā aicināts svinēt cilvēka un valsts pamatvērtību – brīvību -, pacelt valsts karogu, pulcēties pie klāta galda, kavēties atmiņās par izšķirošajiem notikumiem 1990. gada maijā un nospraust nākotnes mērķus stiprākai Latvijai tās nākamajā simtgadē.

Īpašas svētku programmas gaidāmas visā Latvijā. Rīgā Latvijas Mākslas akadēmijas studenti sadarbībā ar Latvijas valsts simtgades Jauniešu rīcības komiteju ielūdz kopā svinēt Baltā galdauta svētkus Esplanādē no plkst. 12.00 līdz 18.00. Ikviens interesents aicināts piedalīties radošajās aktivitātēs akadēmijas pagalmā - paredzētas performances, keramikas, tēlniecības, glezniecības un tekstilmākslas nodaļu darbnīcas, muzikāla uzstāšanās un kopīgs foto. Arī „Laima” aicina doties uz Esplanādi, lai kopīgi svinētu svētkus un radītu Latvijas mīlestības karti.

Strenčos gaidāmi notikumi visas dienas garumā – ar uzstāšanos priecēs Mūzikas skolas audzēkņi, savukārt plkst. 21.00 norisināsies nakts orientēšanās. Durbes pils pagalmā 4. maiju un Baltā galdauta svētkus sagaidīs ar spēlēm, milzu ziepju burbuļiem un gardām pankūkām, kam sekos meditatīva konference, kas veltīta Latvijas valsts un Imanta Ziedoņa attiecībām brīdi pirms simtgades. Talsos svētki gaidāmi ezera promenādē, plkst. 12.00 vides objekta „Latvijas saule” pamatos tiks iemūrēta kapsula ar vēstījumu, kam sekos kopīga cienasta baudīšana, muzikālie priekšnesumi un radošās darbnīcas – rotājumu ar Latvijas simboliku izgatavošana.

Mārupē Baltā galdauta svētki atklās tūrisma sezonu un plkst. 12.00 gaidāms velobrauciens, kurā dalībnieki īpaši aicināti tērpties baltā krāsā vai iekļaut baltus elementus, krāšņākajiem dalībniekiem vietējie uzņēmēji būs sarūpējuši balvas.

Uzņēmēji Baltā galdauta svētku rīkošanā aktīvi iesaistījušies jau kopš pirmā svētku gada. Šogad darbnīca „Koki” ir aicinājuši uz meistarklasēm, lai izgatavoto pašiem savu masīvkoka galdu. Tirdzniecības centrs „Domina Shopping” jumta stāvlaukumā rīko svētkus, aicinot baudīt Latvijas kino pērles un cienāties ar gardiem pārsteigumiem. Vairāk nekā simts vietējās saimniecības visā Latvijā piedalās asociācijas „Lauku ceļotājs” akcijā „Atvērtās dienas laukos”, savukārt daudzās saimniecībās 4. maijā gaidāmi Baltā galdauta svētki.

„Mūs visvairāk pārsteidz tieši šo svētku svinēšanas plašums. Baltā galdauta svētki netiek atzīmēti tikai lielākajās Latvijas pilsētās, tieši pretēji – mazāki ciemi un kultūras nami ir visaktīvākie svētku organizatori. Un tieši šajās vietās parādās svētku jēga. Šī ir reize, kad viss ciems sapulcējas vienā laukumā, pie viena galda, lai justu kopību vienam ar otru un Latviju,” svētkus raksturo Kurp.es veidotājs Gustavs Upmanis.

Tieši maijs ir laiks, kad ikviens Latvijas iedzīvotājs aicināts apzināties savas un mūsu valsts brīvības vērtību, ienesot svinības ikvienā mājā un pilsētā. Tādēļ jau trešo gadu Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs ikvienu Latvijas iedzīvotāju 4. maijā aicina pacelt valsts karogu un veidot savus Baltā galdauta svētkus par godu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanai. Lai iedvesmotu citus un saglabātu skaistas vēstures liecības par 4. maija svētkiem, ikviens svētku svinētājs aicināts dalīties ar foto un video stāstiem sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus #LV100 un #brīvība. Svētku mērķis ir stiprināt tradīciju, apzināti svinot savas valsts esību un godinot tos, kuri palīdzējuši to radīt un nosargāt.

Plašāka informācija par svētku notikumiem www.lv100.lv. Iespēja atzīmēt savu Baltā galdauta svētku norises vietu digitālajā kartē: https://kurpes.lv/baltagaldautasvetki.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI