DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Noslēdzies praktisko semināru cikls “Pieredzei vienmēr būs vērtība” personāla vadības speciālistiem par gados vecāku cilvēku nodarbinātības jautājumiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aprīlī Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) sadarbībā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību (LBAS) Ventspilī, Rēzeknē, Siguldā, Valmierā un Madonā rīkoja praktisko semināru ciklu “Pieredzei vienmēr būs vērtība”, uz kuru tika aicināti uzņēmumu, iestāžu, valsts un pašvaldības kapitālsabiedrību personāla vadības speciālisti.

Semināru cikls “Pieredzei vienmēr būs vērtība” tika veidots kā “radošā laboratorija”, kurā visi semināra dalībnieki iesaistīti interaktīvā grupu darbā, lai, izmantojot savu līdzšinējo pieredzi, idejas un vīziju par visām ar gados vecāku darbinieku nodarbinātības svarīgākajām jomām, izstrādātu praktiskus risinājumus gan īstermiņā, gan ilgākā perspektīvā. Semināros pielietotā “radošās laboratorijas” metodika ļāva pašiem personāla vadības speciālistiem piedāvāt risinājumus un definēt problēmsituācijas, kas saistītas ar darbaspēka novecošanos, veselību, izglītību, darba vidi un darba pieredzes nodošanu pārējiem darbiniekiem .

“Latvijā gandrīz trešdaļa visu nodarbināto ir vecumā no 50 līdz 64 gadiem, taču tieši šīs vecuma grupas cilvēkiem ir daudz lielākas iespējas zaudēt darbu vai nokļūt ilgstošo bezdarbnieku rindās, ir problēmas ar mūsdienu prasībām atbilstošām iemaņām un izglītību, turklāt pieaug arī ar veselības problēmām saistīti riski,” stāsta Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta “Atbalsts ilgākam darba mūžam” projektu vadītāja Mairita Mēnese, uzsverot, ka tieši personāla vadības speciālisti ir tie, no kuriem lielā mērā atkarīga jebkura darba devēja realizētā personāla politika, tostarp – arī jautājumi, kas saistīti ar gados vecākiem darbiniekiem aktuāliem jautājumiem. “Domāju, ka praktiskais darbs un pieredzes apmaiņa starp šīs jomas speciālistiem ļāva gan ģenerēt jaunas un inovatīvas idejas, kā risināt problēmas, gan arī saprast šīs vecuma grupas darbinieku vajadzības un iespējas,” norādīja Mairita Mēnese.

Praktiskajos semināros tika izmantota Britu padomes radošās domāšanas metode “Nākotnes pilsētas spēle”, bet seminārus vadīja šīs metodes praktiskā vadītāja Latvijā Vita Brakovska, kura norāda: “No semināra dienas intensīvā darba ieguvēji, domāju, bija visi, jo tika gan attīstītas radošās idejas, gan nodrošināta iespēja piedalīties to izstrādē, gan, protams, realizēta katras “komandas” dalībnieku spēja testēt savas idejas reālajā vidē. Tas, nenoliedzami, veicināja gan izpratni par personāla politikas veidošanu, gan par gados vecāku cilvēku nodarbinātības problemātiku.”

“Mūsu mērķis semināros bija veicināt gan uzņēmēju, gan valsts un pašvaldību struktūru vadītājus un atbilstošās jomas speciālistus iesaistīties NVA programmas “Atbalsts ilgākam darba mūžam” pasākumos,” par semināru cikla mērķiem stāsta Mairita Mēnese, uzsverot, ka galvenais mērķis ir sasniegts: darba devēju vidū ir raisīta interese, un arī ģenerētās idejas un piedāvātie risinājumi ļaus gan NVA, gan pašiem darba devējiem nodrošināt labāku sasaisti un sapratni ar šīs vecuma grupas darbiniekiem: “Nereti darba devēji uzskata, ka šīs vecuma grupas cilvēki ir “riska grupa”, taču semināra dalībnieki pārliecinājās, ka vienlaikus tieši šajā vecuma grupā darbinieki ir gan ar lielāku ieinteresētību kopēju rezultātu sasniegšanā, gan arī spēj dot nozīmīgu pienesumu uzņēmumu vai iestāžu kopējā attīstībā,” ir pārliecināta Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta “Atbalsts ilgākam darba mūžam” projektu vadītāja.

“Demogrāfiskās tendences Latvijā liecina par sabiedrības novecošanos un iedzīvotāju skaita samazināšanos, kas, savukārt, rada jaunus izaicinājumus arī darbaspēka politikas jomā, tostarp, kā maksimāli veiksmīgi integrēt modernajā darbavietā gados vecākus nodarbinātos,” uzsver NVA direktore Evita Simsone, komentējot ESF programmas “Atbalsts ilgākam darba mūžam” aktivitātes un aicinot uzņēmējus un iestāžu vadītājus būt aktīviem un pieteikties dalībai programmā. “Tāpēc šajā semināru ciklā mēģinājām interaktīvā un ļoti praktiskā veidā iesaistīt šo jautājumu aktualizēšanā tos, kas vistiešāk saistīti ar darba devēja personāla politiku – personāla vadības speciālistus,” norāda Evita Simsone, NVA direktore.

Sīkāk iepazīties ar programmu, nosacījumiem dalībai programmā un paredzētajiem atbalsta pasākumiem var NVA mājaslapā (http://www.nva.gov.lv/index.php?cid=2&mid=511&txt=4645) .

Praktisko seminārs tika rīkots Eiropas Sociālā fonda projekta “Atbalsts ilgākam darba mūžam” (nr. 7.3.2.0/16/1/001) ietvaros. Projektu paredzēts īstenot līdz 2022. gada decembrim, bet kopumā atbalstu saņēmušo personu skaits būs 3000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI