DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības ministrija akreditē Polijas aizsardzības atašeju

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 26. aprīlī, darbam Latvijā Aizsardzības ministrija akreditēja Polijas aizsardzības atašeju pulkvežleitnantu Pjotru Pomazanu (Piotr Pomazany), kurš nomainīs līdzšinējo Polijas aizsardzības atašeju Latvijā pulkvedi Romānu Opalahu (Roman Opalach).

Pulkvežleitnants P. Pomazans absolvējis Polijas Nacionālo aizsardzības akadēmiju, kā arī Varšavas Universitātē ieguvis maģistra grādu politikas zinātnē. Pulvežleitnants P. Pomazans dienējis Polijas bruņoto spēku Sauszemes spēkos un ieņēmis dažādus amatus Polijas Nacionālās aizsardzības ministrijā, kurā kā vecākais eksperts strādā arī šobrīd. Militārās karjeras laikā pulkvežleitnants P. Pomazans piedalījies arī vairākās starptautiskajās operācijās Afganistānā.

Latvijā jau vairākus gadus ir akreditēti Polijas aizsardzības atašeji. Aizsardzības atašeji ir nozīmīgs atbalsts praktiskās aizsardzības sadarbības īstenošanā ar ārvalstīm. Ārvalstu aizsardzības atašeji veicina un sekmē divpusējo sadarbību starp pārstāvēto valsti un Latviju.

Latvija un Polija aizsardzības jomā sadarbojas jau kopš 1992. gada, bet 2014. gadā tika parakstīta jauna vienošanās par valstu sadarbību aizsardzības jomā, atjauninot 1992. gada noslēgto līgumu un atkārtoti apstiprinot valstu ciešās attiecības.

Savukārt 2016. gada NATO samitā Varšavā NATO valstu un valdību vadītāji apstiprināja vienošanos par daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1000 karavīru no Albānijas, Itālijas, Polijas, Kanādas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā.

Dalībai NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Polija uz Latviju nosūtījusi vienu tanku rotu ar atbalsta elementiem vairāk nekā 160 karavīru sastāvā, kā arī tankus PT – 91 un atbalsta elementus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI