DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Nacionālie bruņotie spēki pilnveido medicīniskā atbalsta spēju

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizsardzības ministrijas centralizētā iepirkumu aģentūra Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs ir noslēdzis vispārīgo vienošanos par karavīru individuālo medicīnas somu un karavīru glābēju somu iegādi, lai pilnveidotu neatliekamās medicīniskās reaģēšanas spēju Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Neatliekamās medicīniskās reaģēšanas spēja ietver paplašinātās pirmās palīdzības prasmes un militāri medicīnisko līdzekļu lietošanu Nacionālo bruņoto spēku uzdevumu izpildes laikā.

Līgums noslēgts ar vietējo ražotāju – SIA “SRC Brasa” un paredz pirmo saražoto somu piegādi jau trīs mēnešu laikā no līguma noslēgšanas brīža.

Karavīru individuālās medicīnas somas un karavīru glābēju somas tiks iegādātas tādā apjomā, lai pilnvērtīgi nodrošinātu šī līmeņa medicīniskā atbalsta spēju Nacionālajos bruņotajos spēkos.

“Aizsardzības ministrija ir gandarīta par Latvijas ražotāju spēju izstrādāt un piegādāt Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām atbilstošu ekipējumu, tādējādi uzlabojot arī savu konkurētspēju un veicinot pievienotās vērtības radīšanu Latvijas tautsaimniecības ietvaros. Papildus tam tiek sekmēta arī Nacionālo bruņoto spēku apgādei nepieciešamo materiāltehnisko līdzekļu piegāžu drošības jautājuma risināšana,” uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Tāpat šogad paredzēts noslēgt jaunu paplašinātās pirmās palīdzības medicīnisko materiālu piegāžu līgumu, nodrošinot, lai Nacionālie bruņotie spēki tiktu apgādāti ar mūsdienīgiem pārsienamajiem materiāliem un citiem individuālās lietošanas medicīniskajiem līdzekļiem. Jau šobrīd tiek veidota medicīnisko līdzekļu rezerve, ko plānots papildināt ar jaunām piegādēm atbilstoši Nacionālo bruņoto spēku nodrošinājuma plāniem.

Nacionālajos bruņotajos spēkos medicīniskie līdzekļi tiek nodrošināti atbilstoši karavīru medicīniskā atbalsta sniegšanas apmācību līmenim. Šobrīd atsevišķās vienībās mācību vajadzībām tiek izmantoti ārvalstu palīdzības ietvaros saņemtie medicīniskie līdzekļi, tostarp pārsēji, kas pilnībā atbilst šim mērķim.

Turpinoties darbam pie Nacionālo bruņoto spēku medicīniskā atbalsta spējas pilnveidošanas, ar NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūras starpniecību plānots iegādāties 20 Mercedez Benz Unimog automašīnas, kas aprīkotas atbilstoši medicīniskās evakuācijas vajadzībām.

Šobrīd noris darbs pie Nacionālo bruņoto spēku medicīniskā atbalsta sniegšanas spējas pilnveidošanas krīzes situācijās, kad tūlītējas civilās medicīniskās palīdzības pieejamība var būt ierobežota. Lai to īstenotu, Nacionālie bruņotie spēki aicina pievienoties dienestam bruņotajos spēkos ārstniecības personas, kas gatavas piedalīties militārās medicīnas veidošanā un pilnveidošanā, kā arī apgūt nepieciešamās papildu iemaņas darbam krīzes vai valsts apdraudējuma apstākļos. Nacionālie bruņotie spēki interesentiem piedāvā apgūt nepieciešamo papildu militārās medicīnas izglītību arī ārvalstīs, nodrošinot tādu iemaņu un prasmju apguvi, ko nepiedāvā Latvijas augstskolas savu mācību programmu ietvaros. Aizsardzības ministrija plāno veidot ciešāku sadarbību ar Latvijas augstskolām ar mērķi papildināt gan civilajās iestādēs strādājošo ārstniecības personu zināšanas, gan veicināt topošo ārstniecības personu izpratni par militārās medicīnas specifiku, tādējādi veicinot interesi un vēlmi savu profesionālo izaugsmi saistīt ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Vienlaikus tiek piesaistīti speciālisti un noris plānošanas darbs, lai zemessargiem nodrošinātu nepieciešamo apmācību dzīvību glābjošo prasmju iegūšanai salīdzinoši īsajā laika posmā, kas tiek pavadīts Zemessardzes mācībās. Nacionālie bruņotie spēki uzlabo sadarbību ar ASV bruņotajiem spēkiem zemessargu apmācības nodrošināšanā, pilnveidojot apmācību programmas.

Lai īstenotu Nacionālo bruņoto spēku medicīniskā nodrošinājuma funkciju izpildi, tā tiek iedalīta medicīniskā atbalsta un veselības aprūpes funkcijā. Medicīniskā atbalsta funkcija tiek organizēta atbilstoši NATO dalībvalstu bruņoto spēku medicīniskā nodrošinājuma organizācijas principiem un standartiem, savukārt veselības aprūpes funkcija tiek organizēta atbilstoši valsts veselības aprūpes jomā noteiktajam regulējumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI