DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Sociālo un darba lietu komisija virza iniciatīvu par pabalstu pensionāru atraitņiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 24.aprīlī, nolēma iesniegt izskatīšanai Saeimā grozījumus pensiju likumā, kas paredz ieviest pabalstu pensionāru atraitņiem.

Saskaņā ar komisijas iniciatīvu pārdzīvojušais laulātais vēl gadu saņemtu pabalstu 50 procentu apmērā no mūžībā aizgājušā dzīvesbiedra pensijas.

Līdzīga kārtība pastāv vairākās citās Eiropas valstīs, un tas ir būtisks atspaids atraitņiem pēc dzīvesbiedra zaudēšanas, it īpaši pirmajā gadā pēc laulātā nāves. Šāda atbalsta ieviešana palīdzētu sakārtot mantojuma un dzīvesvietas jautājumus, grozījumu izstrādātāju vārdā atzīmē Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Tāpat ar grozījumiem paredzēts, ka pensijas saņēmēja nāves gadījumā viņa ģimenei vai personai, kas uzņēmusies apbedīšanu, izmaksā apbedīšanas pabalstu divu mēnešu pensijas apmērā, ieskaitot pie tās piešķirto piemaksu par apdrošināšanas stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim.

Tāpat grozījumi likumā "Par valsts pensijām" rosināti, lai arī tiem pensionāriem, kuri pensijā aizgājuši 1996.gadā, palielinātu piemaksu par uzkrāto darba stāžu.

Komisijas priekšsēdētāja A.Barča iepriekš norādījusi, ka piemaksas paaugstināšanu plānots attiecināt uz apmēram 10 000 senioru, kuri pensijā devušies 1996.gadā. "Tas bija laiks, kad jaunā pensiju sistēma bija stājusies spēkā uz papīra, bet faktiski pensijas tika rēķinātas vēl pēc vecās kārtības.  Individuāli veiktās sociālās iemaksas vēl netika ņemtas vērā, bet pensiju aprēķinam par pamatu bija 1995.gada vidējā alga, kas bija 85 lati. Tādēļ 1996.gadā piešķirtās pensijas būtiski neatšķiras no tām, kas aprēķinātas līdz reformai, un piemaksas palielinājums šiem cilvēkiem ir ļoti būtisks."   

Patlaban spēkā esošā pensiju likuma redakcija paredz no šā gada 1.jūlija palielināt piemaksas senioriem, kuri pensionējušies līdz sociālās apdrošināšanas sistēmas ieviešanai – tātad līdz 1995.gada 31.decembrim. Piemaksu šai senioru grupai plānots palielināt no 1 līdz 1,5 eiro par katru darba stāža gadu. Tādējādi par katru stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim, piemaksa palielināsies par 0,5 eiro.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras aprēķini liecina, ka piemaksu palielināšanai šajā gadā papildu nepieciešami 1,03 miljoni un 2019.gadā – 2,05 miljoni eiro, savukārt apbedīšanas pabalstu palielināšanai nākamgad varētu būt nepieciešami ap 1,8 miljoniem eiro, bet pārdzīvojušā laulātā pabalsta ieviešanai gadā - astoņi miljoni eiro.

Paredzēts, ka izmaiņas pensionāru atbalstam stāsies spēkā šī gada 1.jūlijā.

Sociālo un darba lietu komisija nolēma lūgt Saeimu izmaiņas pensiju likumā iekļaut 26.aprīļa sēdes darba kārtībā, likumprojektu atzīt par steidzamu, kā arī divos lasījumos pieņemt galīgajā lasījumā, informē komisijas priekšsēdētāja A.Barča.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI