DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki par narkotisko vielu kontrabandu aiztur 12.klases skolnieku

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Par vairākkārtējiem narkotisko vielu kontrabandas faktiem pasta sūtījumos Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonas uzsāka kriminālprocesu pret 1999.gadā dzimušu Latvijas pilsoni, kurš ir 12.klases skolnieks un mācās vienā no Rīgas prestižajām skolām.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki, pārbaudot tās rīcībā esošo informāciju, aizturēja personu, kura bija ieradusies kādā VAS "Latvijas Pasts" nodaļā pēc pasta sūtījumiem. Aizturēšanas brīdī pie personas atradās trīs pasta sūtījumi. Uz visiem sūtījumiem kā saņēmējs bija norādīta aizturētā persona. Tika veikta šo sūtījumu apskate, kuras laikā tika konstatēts, ka paciņās, iespējams, ir narkotiskās vielas. Sūtījumi nekavējoties tika izņemti.

Par minēto faktu 2018.gada 12.aprīlī tika uzsākts kriminālprocess1 par narkotisko vielu kontrabandu un glabāšanu. Kriminālprocesa ietvaros izņemtās vielas tika nosūtītas uz ķīmisko ekspertīzi, un pirmais eksperta atzinums jau ir saņemts. Tajā norādīts, ka vienā no izņemtajiem pasta sūtījumiem atradās psihotropā viela – 50 LSD markas2.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki 2018.gada 13.aprīlī veica kratīšanu aizturētās personas dzīvesvietā, kur konstatēja vairākus iepakojumus, kuros arī atradās, iespējams, narkotiskās vielas.

Tajā pašā dienā tika pieņemts lēmums – atzīt personu par aizdomās turamo pēc Krimināllikuma 190.1panta otrajā daļā un 253.panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu sastāva pazīmēm par narkotisko vielu kontrabandas faktiem, lielos apmēros, un par narkotisko vielu neatļautu glabāšanu, lielā apmērā, bez nolūka to realizēt.

Aizturētajai personai ir piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Pirmstiesas izmeklēšana kriminālprocesā turpinās, tādēļ plašāka informācija izmeklēšanas interesēs netiks sniegta.

VID atkārtoti informē: ir svarīgi apzināties, ka pasta sūtījumi tiek kontrolēti un uz tiem attiecas visi normatīvajos aktos noteiktie ierobežojumi un aizliegumi preču un priekšmetu pārvietošanai pāri valsts robežai. Narkotisko vielu kontrabanda ir smags vai sevišķi smags noziegums, par ko paredzēta kriminālatbildība un sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem. Tādēļ katram iedzīvotājam, jo īpaši jauniešiem, ir jāapzinās, iespējams, neapdomātās rīcības sekas, pasūtot un saņemot šādus pasta sūtījumus, vieglprātīgi paļaujoties uz iespēju palikt nenotvertam un nesodītam.


1Pēc Krimināllikuma 190.1panta pirmajā daļā un 253.panta pirmajā daļā paredzētajām noziedzīgā nodarījuma pazīmēm par iespējamām narkotiskām, psihotropām vielām vai prekursoriem un to pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai, kas veikta nelikumīgā veidā, kā arī par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu glabāšanu bez nolūka to realizēt.

2 LSD markas – ar psihotropām vielām piesūcināts papīrs, kuru lietojot, cilvēks piedzīvo halucinācijas, zaudē orientāciju telpā un laikā, apgrūtināti uztver apkārtējo vidi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI