DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

ES fondu atbalstu jaunu produktu ieviešanai ražošanā visvairāk vēlas izmantot Zemgalē

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu jaunu produktu ieviešanai ražošanā projektu atlases otrajā kārtā komersanti vēlas izmantot 51 projekta īstenošanai. Kopumā pieprasītais ERAF līdzfinansējums 64,3 miljonu eiro apmērā par 88% pārsniedz pieejamo līdzfinansējumu.

Eiropas Savienības (ES) fondu programmā, kas veicinās komersantu produktivitātes un konkurētspējas paaugstināšanu, izstrādājot un ieviešot ražošanā jaunus produktus un tehnoloģijas, kā arī veicot ieguldījumus pētniecībā, attīstībā un inovācijās, uz ERAF līdzfinansējumu pretendē 51 projekts. Zemgalē jaunus produktus vēlas attīstīt 16, Rīgā – 14, Pierīgā – 8, Kurzemē – 6, Vidzemē – 4 un Latgalē 3 projektos.

Projektu īstenošana saskaņā ar programmas nosacījumiem tiek atbalstīta Viedās Specializācijas stratēģijas jomās (RIS 3). Visvairāk projektu plānots īstenot metālapstrādes un mašīnbūves nozarē – 19, liela interese arī par jaunu produktu ieviešanu kokapstrādē – šajā nozarē saņemti 12 projektu iesniegumi. Ķīmijas, plastmasas izstrādājumu ražošanas jomā komersanti vēlas īstenot 6 projektus, 4 pieteikumi saņemti elektronikas un IT nozarē, kā arī stikla apstrādē, bet 2 – ieguves, pārtikas rūpniecības un poligrāfijas jomās.

Saskaņā ar programmas nosacījumiem viena projekta minimālais attiecināmo izmaksu apmērs ir 500 000 eiro, bet maksimālais attiecināmo izmaksu apmērs - 16 miljoni eiro. Maksimālais ERAF līdzfinansējums vienam projektam – 4 miljoni eiro. ERAF atbalsta intensitāte ir sīkajiem (mikro) vai mazajiem komersantiem ir 55 %, vidējiem komersantiem – 45 %, lielajiem komersantiem – 35 %, izmaksājot to granta veidā.

Projektu iesniegumus otrās atlases kārtas ietvaros varēja iesniegt līdz 12. aprīlim, un šajā kārtā pieejamais ERAF finansējums ir 34 196 411 eiro. Centrālā finanšu un līgumu aģentūra projektu atlasē saņēma 51 projekta pieteikumu, kur kopā projektu īstenošanā paredzēts ieguldīt 156 555 546 eiro, no tiem ERAF finansējuma daļa - 64 303 058 eiro, kas par 88% pārsniedz pieejamo līdzfinansējumu. Vienā projektā vidēji paredzēts investēt ap 3 miljoniem eiro ar ERAF līdzfinansējumu 1,26 miljonu eiro apmērā.

Par projektiem, kas tiek īstenoti programmas pirmajā kārtā, informāciju var iegūt esfondi.lv vietnē.

ERAF atbalsts projektu īstenošanai paredzēts plānošanas dokumenta - Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 1.2.1.specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt privātā sektora investīcijas P&A" 1.2.1.4. pasākuma "Atbalsts jaunu produktu ieviešanai ražošanā" 2. projektu iesniegumu atlases kārtas ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI