DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes

VIENOTĪBA: demokrātijas stiprināšanā pašvaldībās vēl daudz darāmā; mudina Gerhardu nekavējoties atcelt nedemokrātiskos Rīgas domes nolikuma grozījumus

VIENOTĪBA
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

VIENOTĪBAS Saeimas frakcijas deputāti šodien tikšanās laikā ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu konstatēja, ka demokrātijas stiprināšanā pašvaldībās vēl ir daudz darāmā un mudināja ministru nekavējoties atcelt nedemokrātiskos Rīgas domes nolikuma grozījumus, kas ierobežo deputātu tiesības uzdot jautājumus domes sēdē.

"Demokrātija ir vērtība, pret kuru nedrīkst izturēties pavirši vai selektīvi. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, neatkarīgi no opozīcijas deputātu politiskās piederības vai simpātijām, ir jānodrošina demokrātijas principu ievērošana pašvaldību darbībā un jāpārtrauc deputātu tiesību ierobežošana. Opozīcijas deputāti pārstāv ievērojamu pašvaldību iedzīvotāju daļu, taču, sēdē uzklausot arī vairāku pašvaldību deputātu viedokli, secinājām, ka diemžēl ir pašvaldības, kuru vadītāji arvien turpina justies kā karaļi, ignorējot demokrātijas pamatprincipus un liedzot deputātiem līdzvērtīgi pārstāvēt savus vēlētājus - gan ierobežojot deputātu tiesības iegūt darbam nepieciešamo informāciju par pašvaldības līdzekļu izlietojumu, gan liedzot pilnvērtīgi piedalīties pašvaldības darbā. VARAM rīcība šādos atsevišķos gadījumos vērtējama kā pareizā virzienā uzsākts darbs, kas jāturpina, pret visām pašvaldībām paužot vienlīdzīgu attieksmi," pauda Hosams Abu Meri, VIENOTĪBAS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs.

VIENOTĪBAS Saeimas frakcijas deputāti tikšanās laikā secināja, ka vislielākās grūtības ar demokrātijas principu nodrošināšanu ir tieši Rīgas pašvaldībā. Tādēļ VIENOTĪBAS Saeimas frakcija aicina ministru K.Gerhardu nekavējoties atcelt nedemokrātiskos Rīgas domes nolikuma grozījumus, kas ierobežo deputātu tiesības uzdot jautājumus domes sēdē.

"Atšķirībā no daudzām citām pašvaldībām, kas jau uzsākušas izvērtēt un pārskatīt regulējumu, kas uzliek nesamērīgus ierobežojumus deputātu tiesībām uzdot jautājumus domes sēdēs, Rīgas domes vadība šo situāciju apzināti risināt nevēlas. Ja Rīgas dome arī turpmāk turpinās sistemātiski ignorēt VARAM norādījumus un apiet VARAM rīkojumus, tad ministram, atbilstoši likumam un sava amata pienākumiem, jādemonstrē izlēmīga rīcība un jāatstādina Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs no amata vai pat jārosina visas Rīgas domes atlaišana," pauda Vilnis Ķirsis, VIENOTĪBAS Rīgas domes frakcijas priekšsēdētājs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI