DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. martā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde pārtrauc grupējuma darbību, kas nodarbojās ar gaļas produktu vairumtirdzniecību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes (turpmāk – NMPP) amatpersonas apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kas veica fiktīvus darījumus, un laika periodā no 2016.gada augusta līdz novembrim radīja valsts budžetam zaudējumus vismaz 160 000 euro apmērā.

Noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Aizdomīgajos darījumos iesaistīto uzņēmumu pamatdarbības veids bija gaļas produktu vairumtirdzniecība. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas klienti savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru.

Noziedzīgajā shēmā bija iesaistīti trīs reāli strādājoši uzņēmumi un desmit  uzņēmumi ar fiktīva uzņēmuma pazīmēm, tai skaitā viens Lietuvas uzņēmums, kura amatpersona ir Latvijas pilsonis.  Par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem viena persona ir atzīta par aizdomās turēto, un tai ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Šī gada marta vidū VID NMPP amatpersonas kriminālprocesa ietvaros veica 19 kratīšanas iesaistīto personu birojos, fiktīvo uzņēmumu faktiskajās saimnieciskās darbības adresēs, dzīvesvietās, īpašumos un automobiļos Rīgā, Ogrē, Jūrmalā, Liepājā un Jaunolainē. Kratīšanu laikā tika izņemti dokumenti, datu nesēji, videoieraksti un citi nozīmīgi izmeklēšanas pierādījumi, tajā skaitā, 6 731,66 kg svaigi atdzesēta dažāda veida tītara gaļa, kas iegādāta no Polijas uzņēmumiem. Lai nodrošinātu iespējamo mantisko jautājumu risināšanu kriminālprocesā, šī gada 15.martā izņemtā gaļa tika nodota Nodrošinājuma valsts aģentūrai realizācijai, kura izsludināja izsoli.

Saistībā ar organizētā noziedzīgā grupējuma veiktajām darbībām VID NMPP ir uzsākts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā, 217.panta otrajā daļā, 218.panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiks sniegta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI