DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. martā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Zemgalē jauns impulss lepoties ar 10 lieliskākajām ainavām

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Zemgalē, līdzīgi kā citos reģionos, noslēgusies fotogrāfiju un stāstu iesūtīšana portālam www.ainavudargumi.lv, kur atspoguļojumu gūst Latvijas simtgades pasākuma "Reģionu dienas" aktivitātes "Dāvana Latvijai – elektroniska ainavu dārgumu krātuve "Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt"" svarīgākās norises.

Minētās aktivitātes ieviesēji ir pateicīgi ikvienam interesentam par atsaucību un praktisku rīcību topošās elektroniskās ainavu krātuves papildināšanā ar agrāko gadu fotogrāfijām, atmiņu uzplaiksnījumiem un paustajiem novēlējumiem reģionam nozīmīgāko ainavu saglabāšanā nākamajām paaudzēm. Par krātuvē ietvertajām Zemgales 10 izcilākajām ainavām pavisam iesūtīts vairāk nekā 100 dažādos laikos uzņemtu fotogrāfiju, visvairāk Zemgales auglīgo līdzenumu, Tērvetes, Rundāles, kā arī Mūsas un Mēmeles satekas ainavu raksturojošas fotogrāfijas. Mazāk aktīvi ir bijuši Zemgales stāstnieki, kuri savos vēstījumos pārdomās dalījušies vien par Rundāles, Kokneses un Tērvetes ainavām. Īpašs prieks par aizkrauklieti Jāni Spārniņu, kurš Daugavas un Pērses satekas ainavai ar Kokneses viduslaiku pilsdrupām un parku ir veltījis pat izjustas dzejas rindas.

Ainavu dārgumu krātuves izveide turpinās. Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) darbinieki līdz septembrim sagatavos ceļojošo izstādi. Vispirms katrā no plānošanas reģioniem būs apskatāma tā izstādes daļa, kas iepazīstinās ar konkrētā reģionā krātuvē iekļautajām 10 ainavām, bet, sākot ar 26. oktobri, kopizstāde pilnībā būs aplūkojama LNB ēkā. Ir jau zināms, ka Zemgalei veltīto izstādi atklās 5. septembrī Jelgavas pilī, kad notiks arī plaša diskusija ar kompetentu speciālistu un zinātnieku piedalīšanos. Vēl aprīlī un maijā katrā no pieciem plānošanas reģioniem strādās profesionāli fotogrāfi un veiks visu 50 dārgumu krātuvē iekļauto ainavu fotofiksāciju, bet iegūtos attēlus nodos krātuves veidotāju rīcībā.

Savukārt reģiona uzņēmējiem, kuri aktīvi darbojas tūrisma nozarē un gatavo jaunās sezonas piedāvājumu ceļotājiem, Zemgales 10 izcilāko ainavu iekļaušana Latvijas Dārgumu krātuvē, ir jauns impulss pašiem lepoties un citiem atklāt to unikalitāti un krāšņumu. Turklāt visas Zemgales desmitniekā iekļuvušās ainavas ir iecienītas gan tūristu, gan vērienīgu atpūtas pasākumu rīkotāju vidū. Tā Latvijas 100. jubilejas gadā jau martā Aizkrauklē, kur meklējama mūsu Likteņupes ielejas ainava, notiks Daugavas dziesmu festivāls, bet Koknesē, kur Pērse ietek Daugavā, aprīlī izskanēs tradicionālais Ziņģu festivāls. Nākamajā mēnesī – maijā gleznainajā Tērvetes dabas parkā, kam šogad atzīmē dibināšanas 60. gadskārtu, notiks Vislatvijas Meža dienas, bet Rundāles pils ansamblī sagaidīs gadskārtējo Dārza svētku dalībniekus.

Maijā ar krāšņu baroka mūzikas koncertu atzīmēs Jelgavas pils 280. jubileju, Pils salā lietošanā nodos 20 metru augstu koka konstrukciju skatu torni. Viesītes novadā Vasaras saulgriežu svētkos spožas jāņugunis iedegsies Ormaņkalnā un tuvējā Līgo kalniņā Saukas ezera apkaimē. Vēl Bauskas Pilskalna estrādē, vietā, kur Mūsa ar Mēmeli satiekas, vasaras mēnešos izskanēs vismaz četri starptautiski dažādu žanru mūzikas festivāli, bet skrīverieši septembra sākumā vietējā dendrārijā plaši atzīmēs unikālā Parka svētkus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI