DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. martā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Februārī vērojamas mēnesim raksturīgas cenu pārmaiņas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2018.gada februārī, salīdzinot ar janvāri, patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,2%. Precēm tas pieauga par 0,2%, bet pakalpojumiem par 0,3 %.

Pēdējos gados februārim ir raksturīgas ļoti mērenas cenu izmaiņas, izņemot 2017.gadā, kad pieaugums bija nedaudz straujāks.

Lielākā palielinošā ietekme sezonālu faktoru ietekmē februārī bija pārtikai. Pārtikai cenas pieauga par 0,4%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu. Lielākā ietekme bija cenu kāpumam augļiem, dārzeņiem un maizei. Pasaules pārtikas cenas februārī, salīdzinot ar janvāri, palielinājās – par 1,1%, ko ietekmēja cenu kāpums graudaugiem un piena produktiem. Straujākais cenu kāpums bija graudaugiem, ko veicināja strauja tirdzniecības aktivitāte un bažas par nelabvēlīgu laiku ASV ziemas kviešu un Argentīnas kukurūzas audzēšanas reģionos. Piena produktu cenu kāpumu ietekmēja pieprasījuma palielināšanās, galvenokārt Eiropā un Āzijā.

Palielinošā ietekme februārī bija arī atpūtas un kultūras pakalpojumiem par 1%, kas kopējo cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu. Cenu kāpums vērojams arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem – straujākais kāpums bija cietajam kurināmajam.

Degvielai Latvijā cenas februārī palielinājās par 0,9%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni attiecīgi palielināja par 0,05 procentpunktiem. Pēc straujā kāpuma janvārī, februārī pasaules naftas cenas samazinājās – mēneša laikā vidēji par 5%. Mēneša pirmajā pusē tās samazinājās līdz 62 USD par barelu, bet mēneša otrajā pusē atkal pieauga līdz 67%. Pasaules naftas cenu kritumu februārī noteica slānekļa naftas ieguves apjomu palielināšanās ASV, ko veicināja augstās naftas cenas gada sākumā. Jāatzīmē, ka ASV nav OPEC organizācijā ietilpstoša valsts un uz to neattiecas vienošanās par ieguves samazināšanu.

Lielākā pazeminošā ietekme februārī bija ar mājokļa iekārtu saistītām precēm par 1,2%. Cenas samazinājās arī personīgās aprūpes precēm un telefona iekārtām, kas kopā ar mājokļa iekārtu kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,1 procentpunktu.

2018.gada februārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada februāri, patēriņa cenas pieauga par 1,8%. Gada vidējā inflācija bija 2,7 %.

Šogad vidējā gada inflācija būs līdzīga 2017.gadā vērotajai. To ietekmēs dažādi piedāvājuma puses faktori saistībā ar nodokļu palielināšanos, kā arī pieprasījuma puse, ko veicinās ekonomisko aktivitāšu pieaugums un atalgojuma kāpums. Vienlaikus inflācija joprojām lielā mērā būs atkarīga no pasaules naftas un pārtikas cenu svārstībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI