DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. februārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Edgars Rinkēvičs informē ES ārlietu ministrus par Saeimas aicinājumu noteikt sankcijas Sergeja Magņitska lietā iesaistītajām personām

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2018. gada 26. februārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē Briselē.

Sanāksmes laikā E. Rinkēvičs informēja ES ārlietu ministrus par Saeimas aicinājumu noteikt sankcijas Sergeja Magņitska lietā iesaistītajām personām, kā arī aicināja citu ES un NATO dalībvalstu parlamentus rīkoties līdzīgi un pieņemt tā dēvēto Magņitska likumu. "Šī gada 8. februārī Latvijas parlaments pieņēma paziņojumu ar aicinājumu noteikt sankcijas Sergeja Magņitska lietā iesaistītajām personām. Pildot Latvijas parlamenta un valdības uzdevumu, 22. februārī Latvijas nevēlamo personu – persona non grata – sarakstā iekļautas 49 personas, pret kurām sankcijas ir noteikusi arī ASV un Lietuva. Latvija aicina arī citu ES un NATO dalībvalstu parlamentus rīkoties līdzīgi un pieņemt tā dēvēto Magņitska likumu. Magņitska lieta ir kliedzošs cilvēktiesību un likuma varas pārkāpums, tādēļ nepieciešams uz to reaģēt," norādīja ārlietu ministrs. Vienlaikus E. Rinkēvičs aicināja atgriezties pie šī jautājuma, diskutējot par cilvēktiesību situāciju Krievijā kādā no nākamajām Ārlietu padomes sanāksmēm. Līdz šim tā dēvētā Magņitska likuma normas ir iestrādātas 5 valstu likumos – ASV, Kanādā, Lielbritānijā, Igaunijā, Lietuvā.

Diskusijā par Moldovu E. Rinkēvičs uzsvēra, ka gaidāmo parlamenta vēlēšanu dēļ šis gads Moldovai būs īpaši nozīmīgs. "Moldovai ir jādara viss, lai nodrošinātu godīgas un demokrātiskiem principiem atbilstošas vēlēšanas," norādīja ministrs. E. Rinkēvičs uzsvēra, ka Moldovai jāspēj efektīvi izmantot visus ES piešķirtos instrumentus, lai veicinātu reformu procesu, nodrošinot konsekventas, ilglaicīgas un reālas, nevis deklarētas reformas.

"Labi, ka tiek piemērots Asociācijas līgums, Padziļinātas un visaptverošas brīvās tirdzniecības zonas līgums (Deep and Comprehensive Free Trade Area – DCFTA) un vīzu liberalizācija darbojas, tomēr vēl jāturpina praktiskā ieviešana," norādīja ministrs. Tāpat E. Rinkēvičs aicināja ES un dalībvalstis aktīvāk strādāt Stratēģiskās komunikācijas un publiskās diplomātijas jomā, arī biežāk apmeklējot Moldovu vizītēs.

Informācijai

Ārlietu padomes sanāksmes notiek reizi mēnesī. Ārlietu padomi vada ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI