DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. februārī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Izstrādāta Rīgas pašvaldības pretkorupcijas stratēģija 2018. - 2021. gadam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja ceturtdien, 22. februārī, pieņēma Birokrātijas apkarošanas centra izstrādāto Rīgas pašvaldības pretkorupcijas stratēģiju 2018. - 2021. gadam. Komiteja arī pārraudzīs stratēģijas īstenošanu.

Stratēģijas mērķis ir nodrošināt Rīgas pašvaldības valsts amatpersonām uzticētās varas godprātīgu un likumīgu izmantošanu sabiedrības interesēs, nosakot rīcības virzienus korupcijas risku samazināšanai. Stratēģija norāda prioritārās jomas, kurās jāveic noteikti pretkorupcijas pasākumi. Šīs jomas ir publiskie iepirkumi, pašvaldības mantas nodošana lietošanā, finanšu līdzekļu piešķiršana un izlietošana, iespējamais interešu konflikts, kā arī pašvaldības sniegto pakalpojumu kvalitātes uzlabošana.

Komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais, komentējot stratēģijas pieņemšanu, uzsvēra, ka stratēģija tapusi ilga un rūpīga darba rezultātā, ņemot vērā gan Rīgas domē uzkrāto pieredzi, gan Ministru kabineta norādījumus, gan KNAB ieteikumus, gan Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes atzinumus, gan apkopojot citu valsts institūciju un nevalstisko organizāciju viedokļus, gan ņemot vērā SIA "PricewaterhouseCoopers" sagatavotajā „Rīgas pilsētas pašvaldības korupcijas kontroles sistēmas efektivitātes un iedarbīguma novērtējumā" sniegtās rekomendācijas un ieteikumus.

Stratēģijas izveidē būtiska loma bija konkrētiem pretkorupcijas pasākumu plāniem. To izstrāde un aktualizēšana ir noteikta Korupcijas novēršanas un apkarošanas programmā un ir viena no svarīgākajām pretkorupcijas pasākumu sastāvdaļām, jo tieši plānos ir noteikti uzdevumi, izpildes termiņi un atbildīgās personas.

Pretkorupcijas pasākumi tiek veikti ne tikai visās pašvaldības institūcijās un padotības iestādēs, bet arī visās pašvaldības kapitālsabiedrībās, kurās kopumā strādā ap 25 000 cilvēku. Tādējādi pašvaldībā ir izveidota korupcijas novēršanas sistēma, kurai Latvijā nav analoga. Rīgas domes prasības šajā jomā krietni pārsniedz valsts programmas prasības, uzsver D.Turlais.

Stratēģija izstrādāta saskaņā ar starptautiskajiem un nacionālajiem normatīvajiem aktiem, balstās uz esošās situācijas analīzi. Tā nosaka stratēģisko mērķi un apakšmērķus turpmākajiem četriem gadiem. Stratēģijas mērķis ir nodrošināt pašvaldības darbiniekiem uzticētās varas godprātīgu, likumīgu izmantošanu sabiedrības interesēs, nosakot pretkorupcijas pasākumu politiku un prioritāros virzienus pašvaldības iestādēm, struktūrvienībām un kapitālsabiedrībām.

Kopš 2010. gada pašvaldības iestāžu, struktūrvienību un kapitālsabiedrību pretkorupcijas pasākumu plāni un to izpilde regulāri tiek skatīti Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdēs, iepriekš Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centram sagatavojot atzinumus par plānu saturu un to izpildi. Kopš 2012. gada Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā tiek skatīti arī pašvaldības kapitālsabiedrību pretkorupcijas pasākumu plāni. Pretkorupcijas pasākumu plāns kopā ar pašu stratēģiju atrodams pašvaldības portālā: www.pasvaldiba.riga.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI