DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. janvārī, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

ES finanšu ministri pārskata ES nesadarbojošos valstu sarakstu nodokļu vajadzībām

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Otrdien, 23. janvārī, Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē Briselē finanšu ministri vienojās par astoņu valstu izņemšanu no ES nesadarbojošos jurisdikciju saraksta nodokļu vajadzībām. Tas izdarīts, ņemot vērā šo valstu paustās apņemšanās mainīt to īstenotās prakses un likumdošanu, lai tās atbilstu ES un starptautiski pieņemtiem standartiem.

Barbadosa, Grenāda, Korejas Republika, Makao, Mongolija, Panama, Tunisija un Apvienotie Arābu emirāti pēc ekspertu novērtējuma pašlaik ir pārcelti uz atsevišķu padziļinātas uzraudzības jurisdikciju kategoriju.

 "Padomē novērtējām šo valstu apņemšanās novērst iepriekš Eiropas Savienības līmenī atklātās nepilnības un padarīt savu nodokļu sistēmu caurskatāmu. Pašlaik 55 jurisdikcijas ir iesaistījušās konstruktīvā dialogā ar Eiropas Savienību un apņēmušās īsā laika posmā mainīt tajās pastāvošo praksi un likumdošanu tā, lai tās pilnībā atbilstu Eiropas Savienības un starptautiski atzītiem standartiem. Mūsuprāt, tieši plašā vispasaules sadarbība nodokļu jomā ir galvenais visa šī procesa sasniegums," skaidro finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

ES nesadarbojošos jurisdikciju saraksts nodokļu vajadzībām tika izveidots, lai veicinātu labu pārvaldību nodokļu jomā visā pasaulē. Tas paredz samazināt krāpniecību un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

Pagājušā gada decembrī sarakstā tika iekļautas 17 valstis, no kurām šobrīd tajā palikušas deviņas – Amerikāņu Samoa, Bahreina, Guama, Māršalu salas, Namībija, Palau, Sentlūsija, Samoa un Trinidada un Tobago. Dialogs ar šīm jurisdikcijām turpināsies un arī no tām tiek sagaidītas reformas nodokļu politikā un administratīvajos procesos, lai atgrieztos pie labas pārvaldības nodokļu jomā un ES dalībvalstīm nerastos zaudējumi. ES turpinās uzraudzīt situāciju, lai pārliecinātos, ka jurisdikcijas izpilda to izvirzītās apņemšanās, un vismaz reizi gadā saraksts tiks aktualizēts.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI