DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. decembrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Rūšu ģimene ziedo 50 000 dolārus LU māszinību studentu stipendijas izveidei

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pateicoties Amerikā dzīvojošo latviešu Roberta un Dagnijas Rūšu ziedojumam, Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes (MF) profesionālās studiju programmas “Māszinības” divi studenti katru akadēmisko gadu turpmākos 10 gadus varēs saņemt Rūšu ģimenes stipendiju 2 100 EUR apmērā.

Veselības aprūpei mūsdienās ir noteicoša loma sabiedrības ikdienas dzīvē. Mecenāti Dagnija, dzimusi Āboliņa, un Roberts Rūsis ir izrādījuši savu brīvo gribu atbalstīt žēlsirdīgo māsu studijas Latvijā, ziedojot 50 000 dolārus ģimenes stipendijas izveidei. Tādējādi Rūšu ģimenes stipendija paredzēta LU Medicīnas fakultātes studentiem, sākot ar 2. bakalaura kursu, kuri studē māszinības, lai segtu samaksu par mācībām, mācību līdzekļiem un dzīvošanas izdevumiem.

Dagnija Rūse ieguva žēlsirdīgās māsas diplomu, beidzot ASV Saginavas Mičiganas St. Mary māsas skolu 1957. gadā.  Vēlāk tika iegūts bakalaura diploms Džersijas pilsētas valsts koledžā un maģistra diploms Setonhollas Universitātē, Ņūdžersijā. Neskatoties uz to, ka ģimenē auga divi bērni, viņa ieņēma atbildīgus amatus General Motors un Ford auto fabrikās, slimnīcu ātrās palīdzības nodaļās un strādāja kā skolas māsiņa.   Savukārt Roberts Rūsis 1961. gadā ieguva jurista diplomu Džordža Vašingtonas universitātē.  Visu dzīvi viņš ir strādājis apdrošināšanas nozarē kā jurists un administrators. Ejot pensijā 1999. gadā, viņš bija kļuvis par "Chubb" apdrošināšanas sabiedrības Juridiskās daļas vadītāju un bija viens no izpilddirektoriem.   

"Māsiņas svarīgākais pienākums ir gādāt par pacientu. Nedrīkst būt par grūtu "apgriezt spilvenu uz otro pusi", lai pacientam būtu laba gulēšana. Žēlsirdīgās māsas ir veselības sistēmas neatsverama daļa.  Ja nav pietiekošs māsiņu skaits, kas gādā par sabiedrības vajadzībām, tad visi iedzīvotāji ciešs no tā. Tā bija mūsu motivācija izveidot stipendiju fondu, lai veicinātu māszinību studijas Latvijā," uzskata D.Rūse.

Tāpat Rūša kungs komentē savas ģimenes motivāciju atbalstīt konkrēto jomu: "Uzskatu, ka esmu bijis ļoti sekmīgs savā darba dzīvē un līdz ar to man ir radušies zināmi finansiāli apstākļi. Man ir vēlēšanās dalīties. Vēlos atzīt, ka māsu profesija ir ļoti svarīga, un es domāju, ka vajag dot atbalstu tur, kur tā varbūt nav. Gan Latvijā, gan Amerikā māsas nav pietiekoši novērtētas, viņām zināmā mērā vajag atbalstu. Mēs ar sievu vēlamies, lai mūsu atbalstītie stipendiāti dod kaut ko tālāk. Vai tas ir izglītības jomā vai mācot citus, vai uzlabojot savas profesionālās spējas, un tas ir tas, kas mūs zināmā mērā motivē."

Šogad stipendiju ieguvusās divas māszinību studentes – Jolanta Noskova un Elīna Vestmane. "Palīdzēt cilvēkiem, nepieciešams iedrošināt pacientu, lai viņš varētu vienmēr būt drošs par to, ka varēs lūgt palīdzību un padomu no māsas. Medicīnas māsas galvenais darbības mērķis ir palīdzēt pacientam atgūt, atjaunot vai uzturēt sistēmas stabilitāti. Medicīnas māsas profesijas pamatos ir cilvēkmīlestība, līdzjūtība, vēlēšanās palīdzēt līdzcilvēkiem," dalās savā misijā J.Noskova.

VIDEO

Nodibinājums "Latvijas Universitātes fonds" darbojas kopš 2004.gada. Tā ir respektabla filantropijas organizācija, kas rūpējas par izciliem, centīgiem studentiem, maģistrantiem, doktorantiem, pedagogiem, zinātniekiem, kā arī atbalsta izcilus izglītības, zinātnes, sporta un kultūras darbiniekus un projektus sadarbībā ar izglītību atbalstošiem mecenātiem un partneriem. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI