DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. decembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Edgars Rinkēvičs: Krievijai jāuzņemas pilna atbildība par tās agresīvajām darbībām Ukrainā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
7. decembrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Vīnē piedalījās Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) 24. Ministru padomes sanāksmē.

E. Rinkēvičs savā uzrunā uzsvēra, ka Ukrainas jautājumam jāpaliek EDSO darba kārtības uzmanības centrā, ņemot vērā organizācijas lomu konfliktu novēršanā un risināšanā. Nav pieņemami, ka atsevišķām EDSO dalībvalstīm ir fundamentāli pretrunīga izpratne par pamatprincipiem un vērtībām, par ko liecina Krievijas agresija pret Ukrainu, ignorējot Ukrainas neatkarību, vienotību, suverenitāti un teritoriālo integritāti. E. Rinkēvičs uzsvēra, ka Krievijai jāuzņemas pilna atbildība par tās agresīvajām darbībām Ukrainā. Vienlaikus E. Rinkēvičs pauda atbalstu diplomātiskajiem centieniem atrisināt krīzi Normandijas formāta un trīspusējās kontaktgrupas ietvaros, panākot pilnīgu Minskas vienošanos izpildi.

Ministrs atzina, ka nepieciešama lielāka organizācijas politiskā griba un centieni panākt risinājumu iesaldēto konfliktu risināšanā Eiropā. EDSO ir platforma šādu konfliktu risināšanai, taču ir jābūt stingrākai politiskajai gribai, lai panāktu reālu sasniegumu.

E. Rinkēvičs akcentēja, ka drošība Eiropā nozīmē arī cilvēktiesību, demokrātijas, likuma varas un pamatbrīvību ievērošanu, tādēļ nepieciešams turpināt darbu, lai stiprinātu EDSO autonomās institūcijas un to neatkarību.

EDSO Ministru padomes laikā E. Rinkēvičs piedalījās īpašā sanāksmē par cilvēktiesību situāciju Krimā. Viņš pauda satraukumu par cilvēktiesību situācijas pasliktināšanos Krimā, it īpaši par Krimas tatāru cilvēktiesību un pamatbrīvību ierobežošanu kopš Krievijas īstenotās Krimas pussalas aneksijas. Būtiski, ka šis jautājums tiek uzturēts starptautisko organizāciju dienaskārtībā, uzsvēra ministrs.

Sanāksmes laikā ministram notika vairākas divpusējās tikšanās, tostarp ar Lihtenšteinas ārlietu, izglītības un kultūras ministri Aurēliju Friku (Aurelia Frick), lai pārrunātu Latvijas un Lihtenšteinas divpusējās attiecības, kā arī ar EDSO augsto komisāru mazākumtautību jautājumos Lamberto Zanjēru (Lamberto Zannier), lai apspriestu Krimas tatāru cilvēktiesību situāciju un galvenās aktualitātes Latvijā.

Informācijai

EDSO Ministru padome ir organizācijas galvenā lēmējinstitūcija un izpildinstitūcija. Ministru padomes sanāksmes notiek ik gadu, un 57 EDSO dalībvalstu ministriem tās ļauj pārskatīt un novērtēt organizācijas darbību iepriekšējā gada laikā, kā arī sniedz iespēju uzzināt dalībvalstu nacionālās nostājas drošības un sadarbības jautājumos. Iepriekšējā EDSO Ministru padomes sanāksme norisinājās 2016. gadā Hamburgā Vācijas vadībā. Nākamgad EDSO prezidējošā valsts būs Itālija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI