DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. novembrī, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Gaismas festivāls „Staro Rīga” šogad atzīmēs 10 gadu jubileju

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šogad gaismas festivāls „Staro Rīga” notiks jau 10. reizi un tas ir viens no Latvijas valsts simtgadei veltītiem notikumiem Rīgā. Festivāls apmeklētājus aicina no 17. līdz 20. novembrim vērot visdažādākās gaismas instalācijas, kas šajās dienās būs apskatāmas no plkst.17.00 līdz 23.00. Festivāls arī šogad turpina tradīciju sveikt Latviju dzimšanas dienā, vairojot gaismu un dzīvespriecīgu kopības sajūtu, izgaismojot Rīgas ielas un ēkas, parkus, laukumus un pagalmus. „Staro Rīga 2017” iezīmē gaismas ceļu uz Latvijas simtgadi un festivāla šī gada tēma ir „Uz zvaigznēm”.

10. gaismas festivālā "Staro Rīga" ir trīs programmas: festivāla pamatprogramma "Uz zvaigznēm", starptautiskā programma, kurā ar saviem darbiem piedalās mākslinieki no dažādām pasaules valstīm, kā arī festivāla apmeklētājiem jau labi pazīstamā līdzdalības programma "Rīgas karnevāls", kurā ar gaismas objektiem pilsētvidē piedalīsies dažādi uzņēmumi, institūcijas un privātuzņēmēji. Festivālā kopskaitā būs apskatāmi 35 objekti un vērojami īpaši notikumi.

Tā kā festivāls ir viens no Latvijas valsts simtgades pasākumiem, tad vairāki objekti akcentē valstiskās vērtības un patriotisko noskaņu. Sākot no 18. novembra vakara Brīvības piemineklis izgaismosies īpašā gaismas uzvedumā, bet negaidītāku pieredzi apmeklētājiem piedāvās Latvijas Republikas Saeimas un Latvijas mākslas akadēmijas studentu projekts, aicinot ikvienu no mums iejusties Brīvības pieminekļa tēlā un uz mirkli savās rokās turēt Latvijas brīvību simbolizējošās zvaigznes.

Gaismas festivāla programmā iekļauti arī pilsētas svētku noformējuma objekti. Jēkaba laukumā būs izvietota "Laika ādere", kas ir kā maģisks gaismas sveiciens Latvijas iedzīvotājiem valsts simtgadē, ļaus katram izjust savu nozīmību un piederību, izejot caur 4. dimensiju, jo tieši cilvēka enerģija ir tā, kas to iededz un liek tai spīdēt spožāk. Vides mākslas instalācija "Simbioze", kas būs apskatāma Vērmanes dārzā, rādīs trīs laika dimensiju – pagātnes, tagadnes un nākotnes mijiedarbību. Savukārt vides gaismas objekts "Ugunskurs" Brīvības bulvāra alejā būs kā apliecinājums, kas vieno un liek atcerēties, pieminēt un īpaši iezīmēt Latvijas simtgadi.

Uz Rīgas Doma būs vērojama interaktīva multimediāla projekcija "Per aspera ad astra", kas ir veltījums Reformācijas 500 gadu jubilejai, vēstot par kultūras un civilizācijas attīstību, uzplaukumu. Īpašs stāsts būs uz renovētās VEF kultūras pils fasādes, kas atgādinās par rūpnīcas VEF zvaigžņoto gadsimtu. Krāšņas video projekcijas būs aplūkojamas Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" un uz "Joker" kluba fasādes. Vēsturisko ēku "Trīs Brāļi" pagalmā ikviens varēs piedalīties "Lāzeru simfonijas" atskaņojumā, Teātra mājas "Zirgu pasts" pagalmā gūt 3D pieredzi sapņu pasaulē, savukārt video projekcijas Mākslas muzeja "Rīgas birža" iekšpagalmā aicinās telpā, kas nav atrodama fiziskās pasaules laukā.

Festivāla starptautiskajā programmā ir iekļauti divi objekti no festivāla "LUX Helsinki", veltot tos Somijai, kas atzīmē savu simtgadi jau šī gada decembra sākumā. Uz Rīgas Sv. Pētera baznīcas fasādes būs redzama video projekcija ar ūdenskritumu kaskādi, kas stāsta par senu, sāmu tradīcijās balstītu uzskatu, saskaņā ar kuru daba un cilvēks ir vienlīdzīgi. Savukārt Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā varēs redzēt materializētus tēlus no iepriekšējiem laikiem. Starptautisko gaismas objektu programmā būs apskatāmi vēl vairāki interesanti gaismas stāsti - instalācija "Pikseļu mākonis" Esplanādē, "Bvindi gaismas maskas" Kronvalda parkā un citi.

Festivāla laikā rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti aplūkot arī jaunākos Rīgas vēsturisko ēku fasāžu izgaismojumus, ko jau tradicionāli katru gadu piedāvā Rīgas domes Īpašuma departaments.

Informācija par gaismas festivāla objektiem, to autoriem, objektu aprakstiem elektroniskā formātā būs pieejama tīmekļa vietnē: www.staroriga.lv, kā arī drukātā veidā bukletos, kas būs atrodami informācijas centrā pie Laimas pulksteņa.

Gaismas festivālu atbalsta Rīgas pašvaldība, to organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments (RD IKSD).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI