DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. novembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Latvijas 12 apņemšanās atklātības un sabiedrības līdzdalības veicināšanai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Valdībā 7. novembrī apstiprināts Latvijas Trešais nacionālais atvērtās pārvaldības rīcības plāns, kas veicinās sabiedrības līdzdalību lēmumu pieņemšanā, virzību uz “nulles birokrātiju”, kā arī ētikas vērtību nostiprināšanu valsts pārvaldē un atklātību lēmumu pieņemšanā, iepirkumu procedūrās un valsts kapitālsabiedrībās.

Apstiprinātajā plānā kopumā ietvertas 12 Latvijas apņemšanās un tās ir vērstas uz valsts institūciju un sabiedrības pārstāvju sadarbību, kā arī atvērto datu izmantošanu. Tāpat paredzēts turpināt darbu pie efektīva trauksmes celšanas mehānisma izveides Latvijā.

Plānā nozīmīga loma atvēlēta dažādu pakalpojumu uzlabošanai un ieviešanai interneta vidē, tostarp attīstot publiskās pārvaldes atvērto datu portālu http://data.gov.lvv, pētījumu un publikāciju datu bāzi http://petijumi.mk.gov.lv, kā arī datubāzi par valsts kapitālsabiedrībām www.valstskapitals.gov.lv. Tāpat nākamajos gados paredzēts izveidot vienotu portālu tiesību aktu projektu apritei, mūsdienīgu statistikas portālu, kā arī mazināt administratīvo slogu uzņēmējiem un iedzīvotājiem, izmantojot interneta vietni www.mazaksslogs.gov.lv.  

Plāns paredz arī sniegt sabiedrībai pārskatāmu un viegli uztveramu informāciju par valsts budžetu, interaktīvā veidā parādot nodokļu maksātāju naudas izlietojumu un sasniedzamos rezultātus.

Rīcības plāna izstrādē un uzraudzībā nozīmīga loma ir sabiedrības iesaistei. Plāna izstrādi vadīja Valsts kanceleja sadarbībā ar Sabiedriskās politikas centru "Providus", kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Finanšu ministriju, Kultūras ministriju, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, Pārresoru koordinācijas centru un citiem partneriem. Plānā izvirzīto apņemšanos izpildi koordinēs Valsts kanceleja, bet uzraudzīs - Ministru kabineta un nevalstisko organizāciju Sadarbības memoranda īstenošanas padome.

Atvērtās pārvaldības partnerība (Open Government Partnership, OGP) ir starptautiska iniciatīva, kuras mērķis ir veicināt atklātību, atbildību, godprātību un sabiedrības līdzdalību valsts institūciju darbībā, tajā skaitā, izmantojot informācijas un komunikācijas tehnoloģijas. OGP šobrīd iesaistījušās 75 pasaules valstis. Latvija piedalās OGP no 2011. gada un nacionālā kontaktpunkta funkcijas īsteno Valsts kanceleja.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI