DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Latvijas – Lietuvas starpvaldību pārrobežu sadarbības komisijas sēdē pārrunā aktuālo transporta, valsts robežas, veselības un klimata pārmaiņu jomās

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas – Lietuvas starpvaldību pārrobežu sadarbības komisijas sēdē, kas notika 2017.gada 18.oktobrī, Kroņaucē, Tērvetes novadā Latvijā tika izskatīti abu valstu divpusējās sadarbības aktuālie jautājumi transporta, valsts robežas uzturēšanas, veselības aprūpes, nodarbinātības un klimata pārmaiņu jomās. No Latvijas puses starpvaldības komisiju vadīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts, no Lietuvas puses – Lietuvas Iekšlietu vice-ministrs Giedrius Surplis (Gedrius Surplys).

Sanāksmē piedalījās arī abu valstu nozaru ministriju speciālisti, plānošanas reģionu pārstāvji un pašvaldību vadītāji.

Diskusijās par pierobežas ceļu rekonstrukciju, klātesošos informēja par abu valstu kopējo izstrādāto projektu par 9 milj. eiro trīs robežceļu rekonstrukcijai Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros (Bauska – Žiemelis, Jēkabpils – Pandelis; Grobiņa – Mažeiķi). Saistībā ar Rail Baltica projekta ieviešanu tika runāts par plānoto sadarbību, lai nodrošinātu līgumā ar Inovācijas un tīklu izpildaģentūru iekļauto aktivitāšu īstenošanu, lai pretendētu uz Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu arī nākošajā ES daudzgadu budžeta ietvarā, kā arī tika pārrunāti gaisa satiksmes drošības jautājumi.

Mažeiķes – Reņģes dzelzceļa līnijas atjaunošanas jautājumā Latvija aicināja Lietuvas pusi ievērot Eiropas Komisijas lēmumu un veikt visas nepieciešamās rīcības, lai atjaunotu dzelzceļa satiksmes iespējas attiecīgajā posmā un sagaida Lietuvas reakciju.

Veselības aprūpes jomā diskutēja par  līgumu par neatliekamās palīdzības pakalpojumu nodrošināšanu un attiecīgajiem norēķiniem. Latvijas puse aicināja Lietuvu koordinēt šo pakalpojumu sniegšanu ar centralizētas institūcijas starpniecību, lai izvairītos no situācijas, kad Latvijai jāslēdz vienošanās par sadarbību ar katru decentralizētā pakalpojuma sniedzēju Lietuvas pusē (pašvaldību iestādēm).

Pārrunājot pašvaldību lomu Parīzes vienošanās klimata mērķu sasniegšanā, pārrunāja abu valstu iespēju sadarboties, izstrādājot piemērotus rīcības plānus, kas veicina emisiju samazināšanu.

Klātesošie tika iepazīstināti arī ar kopīgajiem plāniem abu valstu simtgades jubilejā, 2018.gadā,  Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020.gadam ieviešanas progresu un perspektīvām nākošajā ES budžeta plānošanas periodā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI