DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Nodrošinās vienlīdzīgus nosacījumus visiem atkārtotas TUA saņēmējiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ministru kabineta 3. oktobra sēdē atbalstīti grozījumi Imigrācijas likumā, nosakot, ka pēc to spēkā stāšanās visiem termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) saņēmējiem, kuri TUA būs saņēmuši par ieguldījumiem nekustamajā īpašumā, kapitālsabiedrībās un banku pakārtotajās saistībās, atkārtotas TUA pieprasīšanas gadījumā būs jāveic iemaksa valsts budžetā 5 000 eiro apmērā.

Saskaņā ar šobrīd spēkā esošo regulējumu, nosacījums par 5 000 eiro iemaksu valsts budžetā netiek piemērots tiem ārzemniekiem, kuri pieteikumus TUA saņemšanai bija iesnieguši, balstoties TUA izsniegšanas nosacījumiem, kas bija spēkā līdz 2016. gada 1. jūlijam, kā arī ja TUA pieprasīšanas pamats bija bezprocentu valsts vērtspapīru iegāde.

Līdz ar šodien apstiprinātajiem grozījumiem tiek sakārtota TUA izsniegšanas sistēma Latvijā, nodrošinot vienlīdzīgus nosacījumus visiem atkārtotas TUA saņēmējiem, kā arī nodrošinot papildu finansējuma iekasēšanu valsts budžetā.

Grozījumi likumā vēl jāpieņem Saeimai, taču plānots, ka tie stāsies spēkā 2018. gada 1. janvārī.

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas prognozēm, kas balstītas uz Pilsonības un Migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sniegtajiem datiem, grozījumu pieņemšanas gadījumā papildus iemaksas valsts budžetā varētu svārstīties:

  • 2018. gadā no 5,1 milj. - 3,7 milj. eiro;
  • 2019. gadā - no 7,7 milj. - 5,5 milj. eiro;
  • 2020.gadā - no 1,3 milj. -  932 tūkst. eiro.

Saskaņā ar PMLP sniegto informāciju, pašlaik pēc TUA termiņa beigām atkārtotu TUA pieprasa aptuveni 70% no TUA saņēmējiem.

Grozījumi Imigrācijas likumā sagatavoti saskaņā ar Ministru kabineta 2017. gada 8. septembra ārkārtas sēdē lemto, uzdodot Ekonomikas ministrijai sagatavot un 2018. gada budžetu pavadošo likumprojektu paketē iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā grozījumus Imigrācijas likumā, paredzot TUA pagarināšanas maksas izņēmumu atcelšanu.

Detalizēti ar likumprojektu "Grozījumi Imigrācijas likumā" var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

Kā zināms, saskaņā ar 2016.gada 9.jūnijā Saeimas pieņemtajiem grozījumiem Imigrācijas likumā", tika noteikts, ka ārzemniekiem, kuri ir saņēmuši TUA par ieguldījumiem kapitālsabiedrībā, nekustamā īpašuma iegādē, banku pakārtotajās saistībās un bezprocentu valsts vērtspapīru iegādē, atkārtoti pieprasot un saņemot TUA, jāveic vienreizējs maksājums valsts budžetā 5 000 eiro apmērā.

Vienlaikus 2016.gada 9.jūnija grozījumi paredzēja arī pārejas noteikumus Imigrācijas likumā, kas noteica, ka iepriekš minētais nosacījums netiek piemērots tiem TUA saņēmējiem, kuri TUA saņēmuši saskaņā ar iepriekš spēkā esošajām Imigrācijas likuma redakcijām.

Savukārt, 2017. gada 2. februārī Saeima pieņēma jaunus grozījumus Imigrācijas likumā, kas cita starpā no Imigrācijas likuma izslēdza nosacījumu par 5 000 eiro iemaksu valsts budžetā atkārtotas TUA pieprasīšanas gadījumā, ja TUA pieprasīšanas pamats ir bezprocentu valsts vērtspapīru iegāde.

Līdz ar šodien MK apstiprinātajiem grozījumiem visi iepriekšminētie izņēmumi tiek atcelti un pēc to spēkā stāšanās visiem TUA saņēmējiem, kuri TUA būs saņēmuši par ieguldījumiem nekustamajā īpašumā, kapitālsabiedrībās un banku pakārtotajās saistībās, atkārtotas TUA pieprasīšanas gadījumā būs jāveic iemaksa valsts budžetā 5 000 eiro apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI