DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. septembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Jau šo sestdien Palangā notiks Baltu vienības dienas svinības

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šogad Baltu vienības dienas centrālās svinības notiks 23. septembrī Palangā, Lietuvā. Svētku pasākumus atklās Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Lietuvas Seima priekšsēdētājs Viktors Pranckietis (Viktoras Pranckietis). Baltu vienības dienā piedalīsies arī Lietuvas Seima priekšsēdētāja vietniece Rima Baškiene (Rima Baškienė), Lietuvas veselības ministrs Aurēlijus Verīga (Aurelijus Veryga), Latvijas un Lietuvas parlamentārās sadraudzības grupu vadītāji Romualds Ražuks (Latvija) un Ķēstutis Masjulis (Kęstutis Masiulis, Lietuva) un parlamentu deputāti, kā arī Latvijas vēstnieks Lietuvā Einars Semanis un Lietuvas vēstnieks Latvijā Artūrs Žurausks (Artūras Žurauskas). Pasākuma atklāšanā uzstāsies Latvijas un Lietuvas Diplomātiskie kori un Palangas pūtēju orķestris.

Svētku kultūras programma piedāvā interesantu un plašu pasākumu klāstu, kas ietver gan tradicionālo latviešu un lietuviešu amatnieku gadatirgu un tautas deju festivālu, gan starptautisku tūrisma forumu "Baltu ceļš – kultūras tūrisma perspektīvas". Svētku laikā apmeklētāji varēs iesaistīties daudzveidīgās un interesantās aktivitātēs, turklāt pasākumi tiek organizēti dažādām vecuma auditorijām: darbosies valodu skoliņa "Baltu spēles", noritēs Latvijas un Lietuvas skolēnu prāta spēle "Prātu kauja", būs aplūkojama starptautiska bērnu zīmējumu izstāde "Lidojiet, baltie baloži", neizpaliks arī sporta aktivitātes – velobrauciens Nida (Latvija)-Palanga (Lietuva), kā arī gastronomiskās izklaides – Baltu ēdienu grila turnīrs un "Pārtikas vagoniņa" svētki. Baltu vienības dienas ietvaros būs iespējams aplūkot Palangas un Liepājas fotoklubu izstādi, vērot interaktīvā fotoprojekta "Mūs vienojošā Baltija" demonstrāciju, kā arī Palangas kinoteātrī tiks demonstrētas filmas "Ģenerālplāns" un "Emīlija no Brīvības alejas". Tāpat tiks atklāta izstāde "Neatkarīgo valstu – Lietuvas un Latvijas – veidotāji Jelgavas ģimnāzijā". Baltu vienības dienas noslēgumā Palangas koncertzālē notiks divu plaši pazīstamu izpildītāju – instrumentālo grupu "Dagamba" (Latvija) un "Niko" (Lietuva) apvienotais koncerts.

Baltu vienības dienas pasākuma galvenā ideja centrējas ap kopējām rūpēm par baltu tautu valodu un kultūras mantojuma saglabāšanu un kopšanu mūsdienās. Pagājušā gadā Baltu vienības dienas svinības notika 24. septembrī Liepājā, savukārt 2018. gada Baltu vienības dienu plānots organizēt Jelgavā. Baltu vienības diena abu valstu kalendāros tika ierakstīta 2000. gadā ar Latvijas Saeimas un Lietuvas Seima lēmumu, pieminot 1236. gadā notikušo Saules kauju. Baltu vienības dienas svinīga atzīmēšana ir viena no iniciatīvām, kas radusies, īstenojot "Ziņojuma par Latvijas un Lietuvas sadarbības perspektīvām" ieteikumus. Ziņojums tapa 2011. gadā, un tas ir viens no ierosmes avotiem Latvijas un Lietuvas sadarbības paplašināšanai dažādās jomās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI