DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. augustā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Apstiprināts jauns Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas maksas pakalpojumu cenrādis

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ministru kabinets š.g. 22. augusta sēdē apstiprināja noteikumu projektu “Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas publisko maksas pakalpojumu cenrādis”, kas reglamentē inspekcijas sniegto pakalpojumu izcenojumus.

Cenrādī noteiktās Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) publisko maksas pakalpojumu cenas ir noteiktas vienādas vai pat zemākas par līdzīgu pakalpojumu cenām citās iestādēs. Turpmāk atšķirsies maksa par izziņu kultūras priekšmetu izvešanai atkarībā no priekšmetu skaita, kā arī maksa par kultūras priekšmeta apskati tā atrašanās vietā vairs nebūs atkarīga no tā, cik tālu ir šī atrašanās vieta. Tiks piemērota arī 50 % atlaide politiski represētām personām, kā arī, ja pieprasītā informācija personai vai institūcijai nepieciešama bērna tiesību un interešu aizsardzībai. Cenrādī precizēta arī maksa par dokumentu kopijām, nosakot to atkarībā no dokumenta vecuma (pirms vai pēc 1940. gada), formāta (A3, A4) un tā, vai kopija ir melnbalta, vai krāsaina.

Cenrādis sagatavots, ievērojot principu, ka maksa par publisko pakalpojumu nepārsniedz VKPAI funkciju veikšanai nepieciešamo izdevumu apjomu. Jāuzsver, ka atļauja kultūras priekšmetu izvešanai ir vienīgais inspekcijas pakalpojums, kas ar normatīviem aktiem noteikts kā obligāta prasība un par kuru jāmaksā valsts nodeva, savukārt tādi pakalpojumi kā darbu atļaujas izsniegšana, izziņas par ēkas statusu sagatavošana, restaurācijas kvalifikācijas novērtēšana ir bezmaksas.

Ik gadu VKPAI pakalpojumus izmanto vairāk nekā 250 000 personas. Tiek izsniegtas atļaujas kultūras priekšmetu izvešanai un izziņas, kas apliecina, ka attiecīgo mākslas vai antikvāro priekšmetu izvešanai vai pagaidu izvešanai no Latvijas Republikas nav nepieciešama VKPAI atļauja, sniegti mākslas priekšmetu ekspertu izbraukuma pakalpojumi, veikta inspekcijas arhīva dokumentu elektrografiskās kopijas izgatavošana un digitālo kopiju (skenēšana), elektroniskā nosūtīšana vai ierakstīšana apmeklētāja datu nesējā.

Kā zināms, VKPAI izziņa kultūras priekšmetu izvešanai ir dokuments, kuru var saņemt, lai atvieglotu muitas formalitāšu kārtošanu, izvedot priekšmetu, kura izvešanai nav nepieciešama atļauja. Gadā inspekcija izsniedz nedaudz vairāk nekā simts šādu izziņu, veic ap 10 mākslas priekšmetu ekspertu izbraukuma pakalpojumus, izgatavo apmēram 730 inspekcijas arhīva dokumentu kopijas un 1320 inspekcijas arhīva dokumentu skenēšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI