DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

PTAC atkārtoti informē – nereģistrēti uztura bagātinātāji var būt bīstami cilvēka veselībai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Patērētāju tiesību aizsardzības centra (turpmāk – PTAC) uzturētais aizdomīgo interneta vietņu saraksts pēdējā mēneša laikā ir papildināts ar četrām tīmekļvietnēm, kas pārdod uztura bagātinātājus, kas nav paziņoti un iekļauti Pārtikas un veterinārā dienesta (turpmāk – PVD) uztura bagātinātāju reģistrā. PTAC regulāri konstatē, ka gan interneta vidē, gan ārpus tās tiek īstenota komercprakse un lielos daudzumos atrodamas uztura bagātinātāju reklāmas, kurās produktu piedāvātājs/pārdevējs nav norādīts un attiecīgais produkts (piemēram, notievēšanas kapsulas, līdzekļi pret novecošanos, līdzekļi, kas palīdzēs izvairīties no dažādām slimībām u.c.) iespējams ir pat bīstams patērētāja veselībai.

Pēdējo trīs gadu laikā, saistībā ar komercpraksi uztura bagātinātāju jomā, ir uzsāktas 123 administratīvās lietas, 120 no uzsāktajām lietām ir pabeigtas, 3 administratīvo lietu izskatīšana vēl turpinās.  PTAC veikto pārbaužu rezultātā ir konstatēti būtiski pārkāpumi saistībā ar patērētājiem sniegto informāciju par uztura bagātinātāju produktu raksturojumu un īpašībām, tai skaitā pārkāpjot vispārējās informācijas norādīšanas prasības uztura bagātinātāju aprites jomā.

  • Galvenie pārkāpumi konkrētajā uzraudzības jomā saistīti ar maldinošu un profesionālajai rūpībai neatbilstošu komercpraksi:
  • Uztura bagātinātajiem mēdz piedēvēt ārstnieciskas īpašības, kaut gan noteiktajā kārtībā apstiprinātu pierādījumu par šādiem paziņojumiem nav. Piemēram, ka tas spēj labvēlīgi iedarboties uz praktiski visām svarīgākajām cilvēka  organisma sistēmām un/vai novērst pat smagas saslimšanas, piemēram, sirds slimības, vēzi, hepatītu.
  • Piedāvājot uztura bagātinātājus mēdz izmantot neapstiprinātas vai neatbilstoši interpretētas veselīguma norādes.
  • Izmantotajos komercprakses materiālos, piemēram, reklāmās, patērētājiem netiek sniegta skaidra informācija par to, ka piedāvātais produkts ir uztura bagātinātājs. Tieši pretēji, nereti tas tiek reklamēts vienlaikus ar medicīnas precēm (medikamentiem) vai informācija par produktu iekļauta sadaļā, kas norāda uz ārstniecības līdzekļu piedāvājumu.
  • Patērētājiem, jo īpaši interneta vietnēs, mēdz piedāvāt PVD nereģistrētus uztura bagātinātājus, kas var apdraudēt gan patērētāju tiesības, gan rada riskus sabiedrības veselībai.

Konstatēto pārkāpumu novēršana galvenokārt ir panākta, komercprakses īstenotājiem veicot labprātīgas darbības. Projekta īstenošanas rezultātā ir uzlabojusies situācija ar patērētājiem sniegtās informācijas atbilstību, tomēr bieži ir atrodamas tīmekļa vietnes, kas piedāvā iegādāties nereģistrētus produktus, un nemaz neatrodas Latvijā, tās regulāri maina adreses, produkta ražotājs un izplatītājs nav zināmi, un arī pašu preču fiziski Latvijā nav - tās tiek piegādātas patērētājiem pa pastu vai izmantojot citus piegādes pakalpojumus. Līdz ar to ir apgrūtinātas iespējas vai pat neiespējami preces izņemt no tirdzniecības un izplatītāju saukt pie atbildības. PTAC šādas mājaslapas iekļauj aizdomīgo interneta vietņu sarakstā.

PTAC aicina patērētājus būt ļoti uzmanīgus, iegādājoties uztura bagātinātājus. Uztura bagātinātāju reklāmas var būt maldinošas, piemēram, reklāmas materiālos sniedzot apgalvojumus par produkta pārsteidzošu un neticamu iedarbību, kas daudzos gadījumos ir maldinoši un patiesībai neatbilstoši. Vienlaikus aicinām patērētājus, pirms iegādāties konkrētu uztura bagātinātāju, pārbaudīt, vai tas ir iekļauts Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) uztura bagātinātāju reģistrā, jo nereģistrētu uztura bagātinātāju lietošana var radīt riskus cilvēka veselībai.

PTAC uzturētais aizdomīgo interneta vietņu saraksts: http://www.ptac.gov.lv/lv/content/aizdomigo-interneta-vietnu-saraksts

PVD uzturētais uztura bagātinātāju reģistrs: https://registri.pvd.gov.lv/ub

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI