DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Pārtikas un veterinārais dienests
Ilze Lejasbuda, Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte
18. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

PVD informē par laboratorisko izmeklējumu rezultātiem un paveikto A/s “Latgales Bekons” novietnē, kur konstatēja Āfrikas cūku mēri

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šodien no Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR ir saņēmis seroloģisko iemeklējumu rezultātus, kas apstiprina PVD iepriekš izteikto versiju, ka Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīruss sākotnēji iekļuvis fermas 2.korpusā, kurā atradās grūsnās sivēnmātes un no turienes, visticamāk, ir pārnests uz citiem korpusiem.

Tāpat seroloģisko izmeklējumu rezultāti palīdz noteikt laiku, kad aptuveni vīruss varētu būt iekļuvis cūku novietnē. Provizoriskais cūku inficēšanās laiks A/s "Latgales bekons" novietnē varētu būt laika posmā no 14. jūnija līdz 21. jūnijam.

Laboratorisko izmeklējumu rezultāti apstiprina, ka kopumā ĀCM vīruss konstatēts piecos no 7 korpusiem, kuros tika turētas cūkas.

Epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā PVD ir noskaidrojis, ka cūkas no citām novietnēm "Latgales bekonā" nav ievestas ilgāku laika periodu. Tas izslēdz iespēju, ka slimība novietnē varētu būt iekļuvusi ar ievestajām cūkām.

PVD speciālisti turpina epidemioloģiskās izmeklēšanas procesu, lai noskaidrotu iespējamos ceļus, kā slimība nonākusi cūku novietnē.

Jāuzsver, ka Višķu pagastā un arī apkārtējos pagastos ĀCM jūnijā konstatēts arī meža cūkām, kas liecina, ka vīrusa koncentrācija ārējā vidē bijusi augsta, palielinot vīrusa ienešanas riskus mājas cūku novietnēs šajā reģionā.

PVD novietnē veic ĀCM apkarošanas pasākumus, notiek cūku likvidēšana un uz doto brīdi ir likvidētas 3 371 cūkas. Darbs turpinās, un turpmākajās dienās tiks likvidētas arī atlikušās 2 447 cūkas.

PVD atgādina – lai pasargātu mājas cūkas no to saslimšanas ar Āfrikas cūku mēri un no neizbēgamas to likvidēšanas, stingri jāievēro biodrošības pasākumi.;

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI