DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzruna Rīgas stratēģiskās komunikācijas dialogā 2017, 2017. gada 5. jūlijā, Latvijas Nacionālā bibliotēkā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Augsti godātā prezidentes kundze, ekselences, dāmas un kungi!

Man ir gods sveikt jūs "Rīgas stratēģiskās komunikācijas dialogā 2017". Esmu priecīgs, ka konference ir pulcējusi tik plašu politikas veidotāju, komunikācijas ekspertu un akadēmiskās pasaules pārstāvju loku. 

Pēdējos trijos gados mēs esam piedzīvojuši lielas ģeopolitiskas izmaiņas. No Austrumiem mūs ietekmē Krievijas dezinformācijas un propagandas darbības ar mērķi iespaidot sabiedrisko domu un ietekmēt lēmumu pieņemšanas procesus visā transatlantiskajā kopienā. No Dienvidiem nākošā, intensīvā Daesh informācijas kampaņa spēj radikalizēt sabiedrības vieglāk ievainojamo daļu, veicināt kaujinieku rekrutēšanu, kā arī veidot baiļu atmosfēru mūsu sabiedrībās.

Man ir prieks, ka mēs esam izvēlējušies veidu, kā atbildēt uz šiem izaicinājumiem, nenonākot pretrunā ar mūsu demokrātiskajām vērtībām un brīvībām. Mēs neiesaistāmies pret propagandu vērstās kampaņās. Tā vietā mēs ieguldām mūsu mediju prasmju attīstībā un profesionālā žurnālistu darbā, kas palīdzēs stiprināt mūsu cilvēku kritisko domāšanu un atmaskot melus. Melu vietā mēs izvēlamies patiesību un tāpēc esam šeit, šajā konferencē.

Dažu gadu laikā mēs esam sasnieguši daudz – gan ES, gan NATO ietvarā. NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs Rīgā ir viens no izciliem mūsu apņemšanās piemēriem, lai stātos pretim gan no Dienvidiem, gan no Austrumiem nākošajai propagandai un dezinformācijai.

ES Austrumu Stratēģiskās komunikācijas operatīvā grupa sniedz nenovērtējamu atbalstu, lai atklātu Krievijas dezinformāciju un stiprinātu mūsu partneru noturību.

Žurnālistu 2015. gadā izveidotais Baltijas mediju izcilības centrs palīdz stiprināt neatkarīgu augstas kvalitātes žurnālistu darbu un mediju prasmes Baltijas valstīs un Austrumu partnerības valstīs.

Nesen atklātais Eiropas hibrīddraudu apkarošanas izcilības centrs Helsinkos ir lielisks ES un NATO sadarbības piemērs.

Tomēr mums vēl daudz ir jāpaveic un jāiemācās. Esmu pārliecināts, ka ciešākai NATO un ES sadarbībai stratēģiskās komunikācijas jomā ir jākļūst par vienu no mūsu prioritātēm, īpaši saistībā ar NATO paplašināto klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā. Esam piedzīvojuši dezinformācijas kampaņas ar mērķi ietekmēt gan mūsu, gan partneru viedokļus. Mēs nevaram nereaģēt uz šādiem mēģinājumiem izmantot mūsu demokrātiskās vērtības, slēpjoties aiz vārda un preses brīvības.

Šodienas situācija tomēr ir daudz citādāka nekā pirms pāris gadiem. Mēs skaidri apzināmies dezinformācijas un propagandas ietekmi un kopīgi strādājam, lai rastu risinājumus šiem izaicinājumiem gan Latvijā, gan ES līmenī. Jautājumu loks ir plašs - sākot no pārrobežu apraides brīvības un koordinācijas trūkuma starp ES dalībvalstīm ļaunprātīgas izmantošanas un beidzot ar informācijas trūkumu par patiesajiem plašsaziņas līdzekļu īpašniekiem. Atbildīgi, patiesi, objektīvi un atklāti plašsaziņas līdzekļi ir demokrātiskas sabiedrības galvenā iezīme.

Dāmas un kungi!

Esmu pārliecināts, ka, pateicoties mūsu kopīgam darbam, "pēcpatiesības" un "viltus ziņu" laiks var kļūt par pagātni. Mēs apzināmies draudus, palielinām sabiedrības informētību un, pats galvenais, mēs strādājam pie risinājuma.

Noslēgumā es vēlos pateikties NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centram un Latvijas Nacionālajai bibliotēkai par šī pasākuma organizēšanu. Novēlu jums produktīvu diskusiju, kas noteikti kalpos kā iespēja stiprināt mūsu saiknes, sadarbību un komunikāciju.

Vēlos pabeigt savu uzrunu ar Budas vārdiem: "Pasaulē ir trīs lietas, ko nav iespējams noslēpt – saule, mēness un patiesība."

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI