DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Informēs par jaunumiem vēža profilaktisko pārbaužu veikšanā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Š.g. 5. jūlijā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), sadarbībā ar Veselības ministriju (VM) un Nacionālo veselības dienestu (NVD), atklās kampaņas “Rūpes par veselību ir ģimenes laime!” jaunāko posmu. Kampaņa tiek organizēta ar mērķi mudināt sabiedrību izmantot valsts sniegto iespēju regulāri veikt valsts apmaksātas profilaktiskās pārbaudes krūts, dzemdes kakla un zarnu jeb kolorektālā vēža savlaicīgai diagnosticēšanai. Turklāt ar jūliju pacientiem informācijas saņemšana par skrīningu kļuvusi vēl ērtāka.

Ar jaunumiem informācijas saņemšanas kārtībā par vēža profilaktiskajām pārbaudēm, kā arī jaunākajiem datiem, kas skar šīs onkoloģiskās saslimšanas, 5. jūlijā plkst.11.00 kafejnīcā "Piens" (Aristīda Briāna ielā 9a) iepazīstinās:

  • Anda Čakša, Latvijas Republikas veselības ministre;
  • Dace Baltiņa,VM galvenā speciāliste onkoloģijā;
  • Jana Žodžika, ginekoloģe, ultrasonogrāfijas un kolposkopijas speciāliste;
  • Ilze Straume, SPKC Veselības veicināšanas departamenta direktore.

Lai gūtu skaidrāku priekšstatu par to, kā norisinās krūts vēža skrīninga pārbaude, pasākuma laikā apmeklētājiem būs iespēja ielūkoties mobilajā mamogrāfijas kabinetā.

Atgādinām, ka vēža savlaicīgas atklāšanas programma Latvijā tiek īstenota jau kopš 2009. gada. Tās ietvaros Latvijas iedzīvotāji izlases kārtībā, atkarībā no konkrētās slimības mērķa grupas, regulāri saņem uzaicinājuma vēstules veikt valsts apmaksātas dzemdes kakla, krūts vēža un zarnu vēža pārbaudes. Diemžēl iedzīvotāju aktivitāte ir nepietiekama, un likumsakarīgi to atspoguļo arī skaudrie statistikas dati – savlaicīgi tiek diagnosticēts vidēji tikai katrs trešais audzējs. Tikmēr pārējai daļai iedzīvotāju vēzis tiek atklāts brīdī, kad ārstēšana vairs nevar sniegt pilnvērtīgu rezultātu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI