DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. maijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvijas skolēni ES Dabaszinātņu olimpiādē ieguvuši sudraba un bronzas medaļu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
15. Eiropas Savienības Dabaszinātņu olimpiādē Latvijas skolēnu komandas ieguvušas sudraba un bronzas medaļu. Demonstrējot prasmes un zināšanas bioloģijā, ķīmijā un fizikā, spēju darboties praktiski un strādāt komandā, olimpiādē sacentās 50 komandas no 24 Eiropas Savienības valstīm. Olimpiāde no 7. maija līdz 14. maijam notika Kopenhāgenā, Dānijā, un tajā piedalījās jaunieši vecumā līdz sešpadsmit gadiem.

Komandas, kura ieguva sudraba medaļu, sastāvā bija Laura Bukēviča (Rīgas 25. vidusskola), Kristers Kokars  (Aizkraukles novada vidusskola), Anna Marija Sumrova (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija); komandas, kura ieguva bronzas medaļu, sastāvā bija Vilhelms Cinis (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija), Anastasija Šļapina (Jelgavas Valsts ģimnāzija), Anitra Zīle (Rīgas 1. Valsts ģimnāzija). Vislabākais sniegums olimpiādē bija Ungārijas komandai. Skaidrības labad gan jāpiemin, ka tiek pasniegtas vairākas vienāda kaluma medaļas.

Olimpiādes organizatori bija sagatavojuši divus apjomīgus laboratorijas darbus, kas bija saistīti ar jūru un Dānijas zinātni. Pirmajā uzdevumā jaunieši pētīja ledus paraugus, kas bija iegūti Grenlandes ledājā. Viņiem bija jānoskaidro, cik vecs ir iegūtais paraugs, vai metāla daļiņas ledū ir no vulkāna izvirduma 19. gadsimtā, kā arī jāanalizē ledū atrodamo augu DNS. Otrajā uzdevumā skolēni palīdzēja dāņu zivsaimniekam izvedot aļģu bioreaktoru, lai iegūtu papildu barību viņa audzētajām zivīm. Lai to paveiktu, viņi analizēja to, cik daudz slāpekļa ir nepieciešamas aļģēm un vai to ir iespējams iegūt no notekūdeņiem, aļģēs esošo pigmentu sastāvu, kā arī to, kurš apgaismojums ir visizdevīgākais aļģu audzēšanai.

Jauniešiem olimpiādes laikā bija arī iespēja iepazīt dažādu Eiropas Savienības valstu kultūru, kopā ar citiem jauniešiem iepazīstoties ar vikingu kuģiem, dodoties ceļojumā pa Kopenhāgenas kanāliem un pildot dažādus ar fiziku saistītus uzdevumus vienā no senākajiem atrakciju parkiem "Tivoli".

Sagatavošanās nodarbības tika veidotas ar Latvijas Universitātes (LU) Starpnozaru izglītības inovāciju centra, LU Fonda un SIA "Mikrotīkls" atbalstu projekta "Pasākumu komplekss skolēnu intereses veicināšanai par dabaszinātnēm, sagatavošanai un dalībai Eiropas Starptautiskajā Dabaszinātņu olimpiādē (EUSO)" ietvaros. Ceļu uz Kopenhāgenu nodrošināja Valsts izglītības un satura centrs par projekta "Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai" līdzekļiem.

Skolēniem līdzi devās trīs mentori, kuri palīdzēja sagatavoties olimpiādei, kā arī tulkoja uzdevumus. Bioloģijā atbalstu sniedza Agnese Kokina, fizikā – Valdis Zuters, ķīmijā – Mihails Haļitovs. Paldies jāsaka arī skolu skolotājiem, kuri skolēniem radīja interesi par eksaktajām zinātnēm un palīdzēja gūt zināšanas ikdienā!

Agnese Kokina, mentore olimpiādē, LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta pētniece

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI