DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. maijā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Muzeju nakts 2017: LU Muzejs un LU Bibliotēka aicina uz pasākumu „Laika jautājums”

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Sestdien, 20. maijā, no plkst. 19.00 Latvijas Universitātes (LU) Zinātņu un tehnikas vēstures muzejs sadarbībā ar LU Bibliotēku „Muzeju naktī 2017” aicinās iepazīt atšķirīgās un daudzveidīgās laika izpratnes dažādās zinātņu nozarēs. Pasākumā „Laika jautājums” daudzveidīgs aktivitāšu klāsts norisināsies gan LU centrālajā ēkā Raiņa bulvārī 19, gan LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē Anniņmuižā, kur apmeklētājus ciemos gaidīs LU Pedagoģijas vēstures muzejs.

Kas ir laiks, kāda ir mūsu izpratne par laiku un attiecības ar to, kā uz laiku raugās dažādu zinātņu nozaru pārstāvji? No sekunžu simtdaļām medicīnā, kas var būt izšķirošas cilvēku dzīvību glābšanā un hronometru fiksētajiem rezultātiem sporta sacensībās līdz vēsturnieku pētītajiem laikmetiem, ģeoloģiskās laika skalas gadu miljoniem, astronomu apzinātajiem gaismas gadiem vai subjektīvajai laika uztverei. LU Muzeja un LU Bibliotēkas kopīgi veidotajā pasākumā "Laika jautājums" starptautiskās akcijas "Muzeju nakts" norises laikā ikviens varēs piedalīties izklaidējošās un reizē izglītojošās aktivitātēs.

LU centrālajā ēkā (Raiņa bulvāris 19) pasākuma norises laikā, visa vakara garumā no plkst. 19.00 līdz pusnaktij notiks ekskursijas uz leģendām apvīto 19. gadsimta studentu karceri, kura sienu uzraksti atklāj studentu pārdomas par laiku vairāk nekā simts gadus senā pagātnē. Pirmo reizi plašākai publikai būs iespēja apmeklēt Pulksteņu istabu un zinošu gidu pavadībā uzzināt par to, kā agrāk Latvijā cilvēki varēja uzzināt pareizu laiku un kas kopīgs Latvijas Universitātei ar Laimas pulksteni.

Savukārt LU Bibliotēkā līdz plkst. 21.00 ikviens Muzeja nakts pasākuma dalībnieks varēs lasīt senus tekstus latviešu valodā, kas izdoti gotiskā rakstā ar raksturīgiem smailiem, stūrainām burtiem, kā arī atrast grāmatas bibliotēkas plauktos, izmantojot bibliotēkas lietotāju elektroniski izveidotos pasūtījumus. Apmeklētājiem tiks piedāvātas arī vairākas izstādes. Pieskarties un pārlapot senizdevumu, izmantojot kokvilnas cimdus, drīkstēs Dr. Mārtiņa Lutera darbu sējumiem, kas tapuši 18. gadsimtā. Tiem viesiem, kuriem interesē fotogrāfijās iemūžināts laiks, būs iespēja vērot LU Bibliotēkas attīstību vēsturiskās fotogrāfijās – gan senākās, sākot ar LU pirmajiem darbības gadiem, gan pavisam jaunās, kurās fiksēti mirkļi no LU Bibliotēkas ikdienas.

"Muzeju nakts 2017" apmeklētāji tiks gaidīti arī LU Pedagoģijas vēstures muzejā Anniņmuižā (Jūrmalas gatve 76/ Muižas iela). Par aktivitāšu programmu plašāka informācija pieejama ŠEIT.

No plkst. 22.00 izturīgākie "Muzeju nakts" apmeklētāji aicināti doties uz LU mūzikas klubu NABAKLAB (Z.A. Meierovica bulvārī 12), kur visas nakts garumā izskanēs audiovizuāls deju vakara programma kopā ar radio NABA dīdžejiem. Izturīgākie un gados jaunie apmeklētāji varēs izbaudīt pasākuma tematikai pielāgotu muzikālo programmu, dejas un sarunas kvalitatīvas mūzikas pavadībā līdz pirmajam rīta tramvajam.

Starptautiskā akcija "Muzeju nakts 2017" Latvijā notiek jau trīspadsmito gadu pēc kārtas un šogad piedāvā īpaši veidotu pasākumu programmu ar vienojošo tēmu "Laika rats", kuras izvēli iedvesmojušas šī gada jubilāra, dzejnieka Eduarda Veidenbauma dzejas rindas. Pilna pasākuma programma pieejama oficiālajā akcijas mājaslapā ŠEIT!

LU Komunikācijas un inovāciju departaments

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI