DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. martā, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu pret divām personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas teju 69 tūkstošu eiro apmērā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Rēzeknes prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, valstij nodarot mantisku zaudējumu 68 932, 32 eiro apmērā.

Prokurors kāda uzņēmuma valdes priekšsēdētāju saucis pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 218. panta otrās daļas. Citai personai, ar kuru valdes priekšsēdētājs bija vienojies, ka izmantos šīs personas kontrolē esošos fiktīvos uzņēmumus, celta apsūdzība pēc Krimināllikuma 20. panta ceturtās daļas un Krimināllikuma 218. panta otrās daļas.

Saskaņā ar lēmumu par lietas nodošanu tiesai, sākot ar 2012. gada martu uzņēmuma valdes priekšsēdētājs dokumentāri noformēja un deklarēja Valsts ieņēmumu dienestam faktiski nenotikušus uzņēmuma, kas, tostarp, specializējies būvniecības projektu izstrādē, darījumus. Tas tika darīts, lai mākslīgi palielinātu uzņēmuma priekšnodokļa summas, tādā veidā samazinot valsts budžetā maksājamās pievienotās vērtības nodokļa summas, izvairītos no nodokļu nomaksas. Ar otras apsūdzētās personas atbalstu tika sagatavoti vairāki nepatiesu ziņu saturošie grāmatvedības dokumenti. Šī persona organizēja naudas līdzekļu pārskaitīšanu un izņemšanu no fiktīvo uzņēmumu kontiem kredītiestādēs, radot iespaidu par šo uzņēmumu it kā reālo finansiāli saimniecisko darbību.

Minētā kriminālprocesa ietvaros pabeigts pirmstiesas process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai – minētajam uzņēmumam.

Lieta izskatīšanai nodota Rēzeknes tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Kristīne Sutugina
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI