DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. martā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Seulā notiekošajās Baltijas valstu un Korejas Republikas politiskajās konsultācijās puses pārrunā ciešāku sadarbību

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
21. martā Seulā norisinājās otrās Baltijas valstu un Korejas Republikas Ārlietu ministriju politiskās konsultācijas, kurās puses apsprieda divpusējos sadarbības jautājumus, situācijas attīstību Āzijā un Eiropā, kā arī sadarbību globālo jautājumu risināšanā. Tāpat Ārlietu ministriju pārstāvji vienojās par formāta turpmākajiem plāniem.

Latvijas delegācija sarunās uzsvēra ieinteresētību sekmēt divpusējo ekonomisko sadarbību un vizīšu apmaiņu. Korejas puse atzinīgi novērtēja Latvijas vēstniecības klātbūtni Seulā un tās aktīvo darbību ne vien divpusējo attiecību veicināšanā, bet arī Baltijas valstu un Korejas attiecību stiprināšanā un atpazīstamības veicināšanā. Daudzas sadarbības jomas ar Koreju Baltijas valstīm ir kopīgas, piemēram, tūrisma attīstības veicināšana, sadarbība kultūras un izglītības jomā, tostarp mācībspēku un studentu apmaiņa. Tika pārrunāta arī iespējamā sadarbība militāro iepirkumu jomā.

Sarunu dalībnieki bija vienisprātis, ka Baltijas valstu un Korejas sadarbības formāts ir apliecinājis politisko konsultāciju lietderību. Ekonomisko attiecību padziļināšanai puses vienojās jau tuvākajā laikā izveidot Baltijas valstu un Korejas ekonomiskās sadarbības veicināšanas pastāvīgu komiteju ārlietu ministru vietnieku līmenī.

Raksturojot pašreizējo sarežģīto situāciju reģionā, Korejas delegācija informēja par draudiem, ar kuriem tā saskaras no Ziemeļkorejas puses, un piedzīvoto attiecību saspīlējumu ar Ķīnu un Japānu. Baltijas valstu amatpersonas savukārt sniedza informāciju par ārpolitikas aktualitātēm Eiropā. Tāpat sarunās tika skartas Eiropas Savienības un Krievijas attiecības, konflikts Ukrainā, Eiropas Savienības Austrumu partnerības politika, situācija Sīrijā. Apspriežot Āzijas–Eiropas sanāksmes (Asia-Europe Meeting, ASEM) jautājumus, Koreja informēja par 2017. gadā plānotajām ASEM ekonomikas ministru un izglītības ministru sanāksmēm Seulā.

Delegācijas sarunās vadīja: Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) Divpusējo attiecību direkcijas vadītājs vēstnieks Marģers Krams, Korejas ĀM Eiropas lietu ģenerāldirektors Sosuks Lims (Lim, Soosuk), Igaunijas ĀM Āzijas, Āfrikas, Austrālijas un Latīņamerikas direkcijas vadītājs Tomass Luks (Toomas Lukk) un Lietuvas ĀM Latīņamerikas, Āfrikas, Āzijas un Klusā okeāna valstu departamenta vadītājs Eduards Borisovs (Eduardas Borisovas).

Uzziņai

Pirmās Baltijas valstu un Korejas Republikas politiskās konsultācijas notika Rīgā 2016. gada februārī, savukārt nākamās paredzētas 2018. gadā Viļņā.

Latvijas un Korejas diplomātiskās attiecības nodibinātas 1991. gadā. Kopš 2015. gada septembra Seulā darbojas Latvijas vēstniecība Seulā, un tā ir vienīgā Baltijas valstu diplomātiskā pārstāvniecība šajā valstī. Savukārt Korejas vēstniecība Rīgā ir vienīgā Korejas diplomātiskā pārstāvniecība Baltijas valstīs. Latvijas vēstniecības viens no galvenajiem darbības mērķiem ir veicināt divpusējo ekonomisko sadarbību un sniegt atbalstu uzņēmējiem.

Koreja ir otrais lielākais Latvijas tirdzniecības partneris Austrumāzijā: 2016. gadā Latvijas eksports uz Koreju palielinājās par 15% un sasniedza gandrīz 50 miljonus eiro.  

Latvijas Republika un Korejas Republika ir noslēgušas Konvenciju par izvairīšanos no dubulto nodokļu aplikšanas un Investīciju aizsardzības līgumu. Latvija veiksmīgi izmanto arī Eiropas Savienības un Korejas Republikas noslēgto Brīvās tirdzniecības līgumu un bezvīzu režīmu.

Komunikācijas grupa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI