DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. decembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Stažieru programmas dalībnieki paliek Latvijā un vēlas palīdzēt darbam valsts pārvaldē piesaistīt jauniešus

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts kanceleja

Ceturtdien, 15. decembrī, noslēdzās divus gadus ilgusī Valsts kancelejas stažieru programma “Darbs valsts pārvaldē”, kura deva iespēju 13 Latvijas jauniešiem atgriezties Latvijā un strādāt valsts pārvaldē. Pēc programmas noslēguma Latvijā palikt nolēmuši 10 jaunieši, savukārt, 4 turpinās darbu tajās valsts iestādēs, kurās programmu uzsāka.

"Ļoti pozitīvi, ka lielāko daļu jauniešu programma mudinājusi palikt Latvijā," uzsver Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš. "Programma noteikti sevi attaisnojusi un mērķi sasniegusi. Esam piesaistījuši kompetences, kuras valsts pārvaldē ir kritiski svarīgas. Vienlaikus esam ieguvuši arī dedzīgus vēstnešus, kuri gatavi strādāt, lai sekmētu valsts pārvaldes un Latvijas izaugsmi, neatkarīgi no tā, kurp vedīs viņu ceļi."

M. Krieviņš ir pārliecināts, ka šī iniciatīva jāturpina. "Arī šogad vēlējamies iegūt finansējumu programmas tālākai attīstībai, startējot jauno politikas iniciatīvu piedāvājumā, tomēr priekšlikums netika atblastīts. Noteikti atgriezīsimies pie šī jautājuma nākamgad."

FOTO: https://www.flickr.com/photos/valstskanceleja/sets/72157673925732064/

Noslēguma diskusijā jaunieši atzina, ka pēc stažēšanās viņiem ir daudz dziļāka izpratne un zināšanas par valsts pārvaldi un radusies vēlme vairāk piedalīties un ietekmēt valsts attīstību. "Ir sajūta, ka esmu sabiedriski iesaistīts"; "Ir piederības sajūta - esmu mājās un vairs neesmu skatītājs no malas"; "Tagad par sabiedrību domāju kā par darbu - apzinos, ka manos spēkos ir mainīt lietas" - tā programmas dalībnieki.

Programmas dalībnieki Valsts kancelejai un saviem mentoriem prezentēja redzējumu par mērķtiecīgāku jauniešu piesaistīšanu darbam valsts pārvaldē. Viņi piedāvāja programmu, kas galvenokārt būtu orientēta uz Latvijas augstskolu studentiem un atlases kārtībā vislabāk novērtētajiem studentiem būtu iespēja stažēties valsts pārvaldē un saņemt stipendiju. Programmā izvēlētajiem pirms došanās praksē Valsts administrācijas skolā būtu jāapgūst īpaši kursi, kas labāk sagatavotu darbam valsts pārvaldē. Jaunieši iecerējuši, ka šāda programma varētu sākt darboties jau no nākamā gada rudens.

Kā būtiskus aspektus, kas valsts pārvaldi padara nepievilcīgu, programmas dalībnieki diskusijā minēja nekonkurētspējīgo atalgojumu, lēnas karjeras izaugsmes iespējas, pārlieku lielo birokrātiju atsevišķās  iestādēs un situācijās, kā arī smagnējumu attiecībā uz pārmaiņām.

Stažieru programma "Darbs valsts pārvaldē" norisinājās atbilstoši Remigrācijas atbalsta pasākumu plānam (2013.-2016.). Programma piedāvāja iespēju ārvalstu augstākās izglītības iestāžu absolventiem - Latvijas jauniešiem - atgriezties Latvijā un strādāt valsts pārvaldē.

Lita Juberte-Krūmiņa
Valsts kanceleja
Komunikācijas departaments
Ministru kabineta preses sekretāre

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI