DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. decembrī, 2016
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Zemkopības ministrija panāk Latvijas zvejniekiem izdevīgas sniega krabju nozvejas iespējas Svalbāras reģionā 2017. gadā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Zemkopības ministrija (ZM) ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē Briselē 12. un 13. decembrī panākusi Latvijas zvejnieku interesēm atbilstošas sniega krabju zvejas iespējas 2017. gadā Svalbāras reģionā. Līdz ar to Latvijai ir nodrošināts pieprasītais kuģu licenču skaits sniega krabju zvejai. Sniega krabjus 2017. gadā varēs zvejot 11 Latvijas tāljūras zvejas kuģi, turklāt ZM panāca, ka netiks noteikts kuģu skaita ierobežojums, kas vienlaikus var atrasties šajā zvejas apgabalā.

"Latvijas galvenā interese, kas saistīta ar nākamā gada nozvejas kvotu regulu ES un starptautiskajos ūdeņos, bija zvejniecības nozares vajadzībām atbilstošu sniega krabju zvejas iespēju noteikšana Svalbāras reģionā. Šīs zvejas iespējas Latvijas tāljūras zvejniekiem ir ļoti nozīmīgas, jo sniega krabji ir ekonomiski augstvērtīga suga, kas nodrošina produktīvu ražošanu un jaunas darba vietas," uzsver ZM parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis.

Latvija arī aicināja Eiropas Komisiju sagatavot nepieciešamo izvērtējumu, lai samazinātu un novērstu lauksaimniekiem nevienlīdzīgo situāciju pārtikas piegāžu ķēdēs. Lai panāktu labāk funkcionējošu pārtikas piegādes ķēdi, ir svarīgi nodrošināt līdzsvarotu visu pārtikas piegādes ķēdes dalībnieku līdzāspastāvēšanu un attīstību, sākot ar lauksaimniekiem un beidzot ar mazumtirgotājiem. Diemžēl lauksaimnieki joprojām ir visneaizsargātākais posms pārtikas piegādes ķēdēs, tāpēc vienota un vispusīga ES līmeņa likumdošana varētu novērst negodīgās tirdzniecības prakses.

Ņemot vērā vasarā publicēto regulu projektus saistībā ar ES klimata politikas mērķu sasniegšanu līdz 2030. gadam, ZM parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis uzsvēra, ka klimata mērķu sasniegšanai ir jāpieņem tāds ES regulējums, kas ņem vērā Latvijas kā mežiem bagātas valsts specifiku un neierobežo lauksaimniecības attīstību.

_________________________

Dagnija Muceniece
Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI