DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. decembrī, 2016
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Latvijas iedzīvotāji modelē nākotni #ESparTevi platformā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Vairāk nekā 1500 Latvijas iedzīvotāji ir piedalījušies savas nākotnes ar ES fondu atbalstu modelēšanā, izmantojot Finanšu ministrijas nākotnes vizualizācijas platformu mājaslapā www.espartevi.lv. Pēc platformas statistikas datiem vairums lietotāju izvēlas Latvijā paaugstināt nodarbinātību un veselības pakalpojumu pieejamību. Šajās jomās ES fondu 2014. – 2020. gada plānošanas periodā tiks sniegts plašs atbalsts.

ES fondu 2014. – 2020. gada plānošanas periodā Latvijai ir pieejams ES fondu atbalsts 4,4 miljardu apmērā. Tieši vai pastarpināti no šī finansējuma iegūs ikviens Latvijas iedzīvotājs. ES fondu līdzekļi tiks investēti dažādās jomās, un ar mērķi iepazīt plānoto ieguldījumu iedzīvotāji tika aicināti vizualizēt Latvijas nākotni ar ES fondu atbalstu.

Nākotnes vizualizācijas platformā lietotāji visbiežāk atzīmējuši un iepazinušies ar ES fondu ieguldījumu nodarbinātības veicināšanā un veselības pakalpojumu pieejamībā, kā arī mūsdienīgas, videi draudzīgas transporta sistēmas attīstībā, degradēto teritoriju revitalizācijā, jaunu tehnoloģiju ieviešanā ražošanā un uzņēmējdarbības attīstībā.

Latvija nodarbinātības attīstībā investēs ES fondu finansējumu 239,3 miljonu eiro apmērā, tai skaitā radot ap 5 500 jaunu darba vietu, iesaistot vairāk nekā 110 tūkstošus bezdarbnieku nodarbinātību veicinošos pasākumos, attīstot kvalifikāciju un prasmes 31 tūkstotim jauniešu. Tiks atbalstīta sociālo uzņēmumu veidošana, paildzinot gados vecāku cilvēku iespējas strādāt un novēršot ar invaliditāti saistītos šķēršļus un diskrimināciju. Latvija saņems atbalstu sociālās atstumtības mazināšanai un veselības pakalpojumu pieejamībai 418,5 miljonu eiro apmērā, iesaistot 500 tūkstošus iedzīvotāju veselības veicināšanā un novēršot nabadzības risku 121 tūkstotim iedzīvotāju.

Savukārt pētniecības, tehnoloģiju un inovāciju attīstībā ar ES fondu atbalstu Latvijā plānots investēt fondu līdzekļus 467,5 miljonu eiro apmērā. Rezultātā vairāk kā 2 000 pētnieku strādās uzlabotos pētniecības infrastruktūras objektos. Tāpat ar ES fondu investīcijām uzņēmējdarbību veicinošas infrastruktūras izveidē 2014. – 2020. gada plānošanas periodā atbalstu gūs vismaz 202 uzņēmumi un izveidosies vismaz 1053 jaunas darba vietas. Nākotnes vizualizācijas platformas www.espartevi.lv izmantošanas iespēja tiks saglabāta, ļaujot jebkuram interesentam modelēt ES fondu atbalstu arī citās jomās.

Ar ES fondu ieguldījumu ir attīstīti visai sabiedrībai svarīgi infrastruktūras objekti un inovatīvi uzņēmumi,  sniegts atbalsts nodarbinātības un sociālās iekļaušanas veicināšanai. To ieguldījums ir jūtams ik uz soļa, un jau šobrīd esošajā plānošanas periodā ES dalībvalstu vidū  Latvija ir viena no līderēm ES fondu ieviešanā. Līdz ar to ir svarīgi apzināties ieguvumus un iespējas, kas ļauj ikkatram iedzīvotājam tieši vai netieši izmantot ES fondu finansējumu, gūt no tā labumu.

ES fondu komunikācijas kampaņa, kuras ietvaros izveidota nākotnes vizualizācijas platforma, ir organizēta ar mērķi informēt sabiedrību, tostarp potenciālos finansējuma saņēmējus par 2014. – 2020. gada ES fondu plānošanas perioda prioritātēm un pieejamajām ES fondu atbalsta iespējām. Tāpat ar kampaņas ietvaros apkopotajiem ES fondu projektu pieredzes stāstiem ir veidota un veicināta Latvijas iedzīvotāju izpratne par 2007. – 2013. gada plānošanas perioda ES fondu ieguldījumiem un īstenoto projektu pienesumu valsts attīstībai. Tādējādi potenciālajiem finansējuma saņēmējiem un sabiedrībai kopumā skaidrotas ES fondu dāvātās plašās iespējas un ES fondu atbalsta rezultāti, kurus izmantojam ik dienu. Valsts un sabiedrības dzīves līmeņa attīstībai šādas iespējas un rezultātus ir nepieciešams pamanīt, novērtēt un izmantot.

Interesenti, kas vēlas īstenot savu ideju ar ES fondu atbalstu un izveidot savu veiksmes stāstu, aicināti vien atrast sev pieejamo atbalsta veidu. ES fondu mājaslapā un CFLA mājaslapā esošais pieejamā atbalsta meklētājs sniedz iespēju atrast savai jomai pieejamo ES fondu finansējumu. Šeit ir pieejama informācija par visām ES fondu 2014. – 2020. gada plānošanas perioda projektu atlasēm, savukārt šeit ir informācija par jau izsludinātajām atlasēm un projektu iesniegumu sagatavošanu.

Informāciju par pieejamo ES fondu finansējumu sniedz Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA). Tāpat CFLA organizē projektu atlases, konsultē par ES fondu projekta sagatavošanu un īstenošanu, slēdz līgumus ar finansējuma saņēmējiem, kā arī sniedz nepieciešamo atbalstu projekta ieviešanas laikā. Savukārt informāciju par komersantiem pieejamo ES fondu atbalstu finanšu instrumentu formā sniedz Attīstības finanšu institūcija "Altum". Informāciju par ES atbalstu lauksaimniecībai, lauku attīstībai, tūrismam un zivsaimniecībai sniedz Lauku atbalsta dienests.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI