DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. novembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Diskutēs par bērnu un jauniešu uztura paradumiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Otrdien, 15.novembrī, plkst.15:00 veselības ministre Anda Čakša piedalīsies Uztura padomes* sēdē, kurā paredzēts uzklausīt ārstniecības personu ziņojumus par uztura paradumu ietekmi uz cilvēka organismu un diskutēt par bērnu un jauniešu uztura paradumiem.

Jaunākie skolēnu veselības paradumu pētījumi atklāj, ka, līdzīgi kā citur Eiropā, Latvijas pusaudžu vidū pieaug neveselīgas tendences – mazkustīgums un neveselīgs uzturs -, kas rezultējas ar palielinātu ķermeņa masu un aptaukošanos. Pusaudžu vidū gan zēnu, gan meiteņu vidū ir vērojams liekā svara pieaugums visās vecuma grupās. Tādēļ, lai sasniegtu Pasaules Veselības organizācijas (PVO) izvirzīto mērķi - novērstu bērnu aptaukošanās pieaugumu – būtiski ir lietot veselīgu uzturu, neuzņemt liekas kalorijas, mazināt sāls, cukura un tauku daudzumu pārtikas produktos un ierobežot šādu pārtikas produktu lietošanu jauniešu vidū, kā arī būt fiziski aktīviem vismaz 1 stundu katru dienu. Kā uzsver PVO eksperti - bērni un jaunieši ir gan riska grupa, gan tajā pašā laikā pateicīga auditorija, jo bērnība ir brīdis, kad ir iespējams ietekmēt uztura, fizisko aktivitāšu un veselīga dzīvesveida izvēli.

Jau ziņots, ka, lai uzlabotu ēdināšanas pakalpojumu kvalitāti izglītības un ārstniecības iestādēs, sociālas aprūpes un rehabilitācijas institūcijās, šogad stājās spēkā izmaiņas, kas nosaka papildus kvalitātes prasības ēdināšanā iekļaujamiem pārtikas produktiem, kā arī ir noteikti pārtikas produkti, kurus drīkst izplatīt izglītības iestāžu teritorijā papildus izvēles un kompleksai ēdienkartei**.

*Uztura padome ir koordinējoša un konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir veicināt uztura politikas īstenošanu, analizējot ar uzturu saistītās sabiedrības veselības problēmas un sniedzot priekšlikumus šo problēmu risināšanai.

**Ministru kabineta 2012.gada 13.marta noteikumi Nr.172 "Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem".

VM Komunikācijas nodaļas vadītājs
Oskars Šneiders

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI