DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. novembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Mājsaimniecības tiek aicinātas nodot radona gāzes detektorus

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Valsts vides dienesta (VVD) Radiācijas drošības centrs (RDC) aicina mājsaimniecības, kas piedalās projektā “Radona gāzes mērījumi Latvijas mājsaimniecības 2016.gadā”, sākot ar šodienu,14.novembri, nodot radona gāzes detektorus tuvākajā VVD Reģionālajā vides pārvaldē vai VVD RDC.

No 2016. gada 25. februāra līdz 11. martam VVD RDC aicināja Latvijas iedzīvotājus brīvprātīgi pieteikties bezmaksas radona testam savā dzīvesvietā. Šo iespēju kopumā izmantoja 1099 Latvijas iedzīvotāji. Izvērtējot visus pieteikumus, aptuveni 500 mājsaimniecībām tika izsniegti detektori izvietošanai 417 Latvijas administratīvi teritoriālajās vietās, pārklājot gandrīz visu Latvijas teritoriju.

Mājsaimniecības detektorus kopā ar aizpildītu pieteikuma anketu varēs nodot  no 14.novembra līdz 5.decembrim. VVD RDC novembrī sazināsies ar visu mājsaimniecību kontaktpersonām par nosacījumiem detektoru nodošanai.

Pēc detektoru nogādāšanas VVD RDC telpās, tiks organizēta to nosūtīšana uz Zviedriju, kur tiks veikta radona gāzes līmeņa mērījumu nolasīšana. Par radona līmeni Latvijas mājsaimniecībās VVD RDC informēs plašāk 2017.gada februārī.

Lai nodrošinātu visaptverošu radona gāzes līmeņa monitoringu Latvijā, VVD RDC no 2016.gada oktobra uzsāka otro novērtējuma posmu, realizējot projektu "Radona gāzes mērījumi Latvijas darba vietās un publiskajās ēkās 2016./2017.gadā". Pētījuma ietvaros pirmskolas izglītības iestādēs, skolās un dažādās darba vietās (slimnīcās, muzejos, kafejnīcās, ražošanas un pakalpojumu sniegšanas uzņēmumos) laika posmā no 2016.gada novembra līdz 2017.gada maijam tiks veikti radona gāzes monitorings. Detektori tiks izvietoti izvēlēto iestāžu 1.stāva telpās un pagrabstāva telpās, kur ikdienā uzturas vislielākais cilvēku skaits.

Pētījuma mērķis ir novērtēt radona gāzes koncentrācijas situāciju Latvijā un apzināt teritorijas ar iespējamu paaugstinātu radona līmeni. Līdz 2018. gadam valstij jāizstrādā radona rīcības plāns, kas paredz dažādu ieteikumu sniegšanu radona līmeņa kontrolei ēkās un dzeramajā ūdenī, kā arī pasākumus radona līmeņa samazināšanai vietās, kur tas ir nepieciešams.

Ņemot vēra Latvijas teritorijas ģeoloģisko uzbūvi, radona izplatības problēma mūs skar salīdzinoši maz, tomēr nav izslēgts, ka arī Latvijā varētu būt vietas, kurās radona līmenis mājokļos ir paaugstināts.

Plašāk par to, kas ir radons un kur tas sastopams, kā tas iekļūst mājās, radonu un veselību, tā pieļaujamiem līmeņiem gaisā un ūdeni  VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" informatīvajā bukletā "Radons - dabiskais jonizējošā starojuma avots".

Papildus informācijas par projektu "Radona gāzes mērījumi Latvijas mājsaimniecībās 2016.gadā" uzziniet Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centrā: Rūpniecības ielā 23, Rīgā, LV-1045, tālr. 67084207, e-pasts: radons@vvd.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI