DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. augustā, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Latvijas Bankas konferencē politikas veidotāji un eksperti diskutēs par veselības aprūpes un izglītības reformām

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas Banka pēc mēneša, 2016. gada 28. septembrī, rīkos ikgadējo tautsaimniecības konferenci, kura šoreiz veltīta sabiedrībā plašu rezonansi guvušām tēmām – reformām veselības aprūpes un izglītības nozarēs.

Konferencē "Reformas – konkurētspējas un izaugsmes atslēga" Latvijas Bankas ekonomisti kopā ar politikas lēmumu pieņēmējiem un nozares ekspertiem meklēs receptes un risinājumus, kā uzlabot kvalitāti un efektivizēt līdzekļu izlietojumu veselības aprūpē un izglītības sistēmā, tādējādi dodot perspektīvu mūsu uzņēmumu attīstībai, investīciju piesaistei un tautsaimniecības konkurētspējai kopumā.

Daudzkārt secināts, ka tautsaimniecībā ir problēmas ar darbaspēka pieejamību un ka arvien lielāka nozīme ir darbaspēka kvalitātei – gan pienācīgai veselības aprūpei, kuras pieejamība pašlaik ir ierobežota, gan prasmju un kvalifikācijas celšanai, kam nepieciešama moderna izglītības sistēma. Tāpēc ir tapuši Latvijas Bankas priekšlikumi veselības aprūpes reformām, kas jau plaši apspriesti ekspertu un mediju vidē, un konferencē pirmo reizi plašākai publikai tiks prezentētas idejas izglītības sektora modernizācijai.

Konferenci atklās Valsts prezidents Raimonds Vējonis, ar ievadreferātu uzstāsies Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Tālāk darbs notiks divās paneļdiskusijās – "Veselības aprūpes finansēšanas modeļa maiņa" un "Izglītības kvalitāte: kā to uzlabot ar finanšu un nefinanšu risinājumiem?".

Pirmās diskusijas moderatore būs LTV žurnāliste Līva Rauhvargere, un tās laikā tiks meklētas atbildes uz šādiem jautājumiem: vai finansējuma palielināšana vien atrisinātu Latvijas veselības aprūpes sistēmas problēmas; kādas ir Latvijas veselības aprūpes finansēšanas modeļa nepilnības un iespējas tās novērst; obligātās veselības apdrošināšanas ieviešana Latvijā – kādu modeli izvēlēties, kādi būs pacientu un visas sabiedrības ieguvumi?

Paredzēta Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītāja Ulda Rutkastes prezentācija un diskusija, kurā piedalīsies LR veselības ministre Anda Čakša, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide, SIA "Veselības centrs 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds, Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins un AS "Latvijas Finieris" padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis.

Otrajā paneļdiskusijā, kuras moderators būs LNT žurnālists Mārtiņš Daugulis, tiks runāts par smaguma centra maiņu izglītības sistēmā no piedāvājuma puses (iestādes, pasniedzēji, skolotāji) uz pieprasījuma pusi (skolēni, studenti, darba devēji); konkurētspējīga piedāvājuma izveidi un efektīvas naudas ieguldīšanas nodrošināšanu visos trijos izglītības līmeņos – vispārējā, profesionālajā un augstākajā izglītībā.

Diskusiju ar prezentāciju atklās Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes padomnieks Mareks Gruškevics, diskusijas dalībnieki – Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāre Līga Lejiņa, izglītības programmas "Iespējamā misija" direktors Kārlis Andersons, Rīgas Stradiņa universitātes attīstības prorektors Toms Baumanis, Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas direktore Ilze Vilkārse un Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Konference notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, Mūkusalas ielā 3, Rīgā; atklāšana plkst. 9:00. Uz to aicināti ierasties politikas veidotāji un lēmumu pieņēmēji, atbildīgie ierēdņi, vadošie veselības un izglītības organizāciju vadītāji un eksperti, kā arī mediju pārstāvji.

Detalizēta informācija par konferenci tiks izvietota interneta vietnē makroekonomika.lv – https://www.makroekonomika.lv/programma-0. Tiks nodrošināta arī konferences interneta tiešraide.

Latvijas Bankas preses dienests

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI