DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. februārī, 2016
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Notariāta biogrāfiskās vārdnīcas atvēršanas svētki

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
4. februārī plkst.15:00 notiks Latvijas Zvērinātu notāru padomes izdotās grāmatas “Latvijas notariāts 1944–2015. Biogrāfiskā vārdnīca ” atvēršanas svētki. Tajos piedalīsies grāmatas sastādītājs Dr. hist. Valters Ščerbinskis un Dr.iur.prof. Sanita Osipova, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, vairāku apgabaltiesu priekšsēdētājas, advokatūras pārstāvji, notāri un citi viesi.

Grāmatas atvēršana notiks plkst. 15.00 Latvijas Zvērinātu notāru padomē, Krišjāņa Valdemāra iela 20, Rīgā, 4.stāvā.

Biogrāfiskās vārdnīcas "Latvijas notariāts 1944–2015" personāliju daļā iekļautas 335 valsts notāru un zvērinātu notāru biogrāfijas. Šie notāri uzņemti tieslietu sistēmā padomju okupācijas laikā un pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas.

Notāru personāliju noskaidrošanā tika ieguldīts apjomīgs darbs. Nozīmīgākais informācijas avots bija Latvijas Valsts arhīvs un Tieslietu ministrijas arhīvs, šobrīd praktizējošu notāru sniegtās ziņas, prese,literatūra un  citi avoti. Par dažiem notāriem informāciju būtiski papildināja tuvinieku sniegtās ziņas.

Ar ieskatu notariāta vēsturē otrreizējās padomju okupācijas laikā grāmata atklāj svarīgas liecības arī par Latvijas vēsturi kopumā. Ejot cauri šīm notāru biogrāfijām, redzams, ka ļoti daudziem no viņiem aktīvā dzīves un profesionālā darba daļa aizritējusi padomju laikā. Viņi ir liecinieki tam, kā attīstījusies mūsdienu sabiedrība un jo īpaši – tiesību joma.

Grāmata atspoguļo arī to, kā mainījies notāru izglītības un profesionalitātes līmenis, kā īstenotas LR notariāta reformas, kā ieviests jaunais Notariāta likums, kā kopumā augusi un attīstījusies noriāta sistēma. Faktiski izdevumā apkopots mūsdienu notariāta tapšanas  process.

Vija Piziča, Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektore

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI