DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. decembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Katru gadu Latvijas uzņēmēji rotaļlietu un spēļu nozarē viltojumu dēļ zaudē 4 miljonus euro

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien, 2015. gada 14. decembrī, publicētais Iekšējā tirgus saskaņošanas biroja (ITSB) pētījums par intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu ekonomiskajām izmaksām rotaļlietu un spēļu ražošanas nozarē liecina, ka ik gadu Latvijas uzņēmēji viltojumu dēļ zaudē 4 miljonus euro ieņēmumu. Tas ir 12,7 % no nozares kopējā pārdošanas apjoma valstī.

Salīdzinot Latvijas datus ar citām Baltijas valstīm, Igaunijā zaudējumi ir 10,6 % no kopējā pārdošanas apjoma, savukārt Lietuvā – 14,5 %. Vidējais rādītājs ES dalībvalstīs ir 12,3 %. Pētījumā aprēķināts, ka ES valstīs viltotu rotaļlietu un spēļu tirgošana šo produktu legālajiem ražotājiem, mazumtirgotājiem un izplatītājiem katru gadu rada 1,4 miljardu euro lielus zaudējumus.

Šos zaudējumus var pārvērst arī 6150 zaudētās darba vietās, jo legālie ražotāji un izplatītāji saražo un pārdod mazāk, tādējādi nodarbina mazāk darbinieku. Kopumā, aprēķinot tiešo un netiešo viltojumu ietekmi rotaļlietu un spēļu nozarē, visu 28 ES valstu budžeta ieņēmumi ir par vairāk nekā 370 miljoniem euro mazāki, kas aprēķināmi no nesaņemtajiem nodokļiem, sociālajām iemaksām un PVN.

Patentu valde atgādina, ka rotaļlietu un spēļu viltojumi rada ne tikai zaudējumus uzņēmējiem un pārkāpj to intelektuālā īpašuma tiesības, bet zemās kvalitātes dēļ var arī apdraudēt patērētāju drošību un veselību. Viltotās preces var būt bīstamas bērniem, jo var būt izgatavotas no indīgas vielas saturošiem izejmateriāliem, un izraisīt savainošanos vai aizrīšanos.

Pētījumā, kuru ITSB īstenojis caur Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centru, ietvertas lelles, spēļu figūriņas, mīkstās rotaļlietas, galda spēles, rotaļu mūzikas instrumenti, vilcienu modeļi un puzles. Tas neietver videospēļu konsoles, videospēļu programmatūru vai velosipēdus.

ITSB ir ES aģentūra preču zīmju un dizainparaugu reģistrācijas jomā. 2012. gadā tam tika uzticēta atbildība par Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centru, kura mērķis ir atbalstīt intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību un cīņu pret pārkāpumiem.

Vairāk informācijas par pētījumu Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centra mājas lapā.

Linda Zommere
Patentu valdes
Administratīvā departamenta juriskonsulte

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI