DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. decembrī, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes

Ministru prezidentes uzruna Saeimā pirms 2016. gada Valsts budžeta 2.lasījuma 2015. gada 30. novembrī

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja,
Godātie deputāti, ministri, 

Visa pasaule šobrīd žonglē uz miera un nemiera virves, līdzsvaru meklējot. Šķiet, viens no lielākajiem jautājumiem, kas uztrauc cilvēku prātus, ir drošība. Nākotne. Pastāvēšana. Arī Latvijā pats galvenais ir noturēt veselīgu, saprātīgu balansu. Jebkuri trauksmes laiki pasaules vēsturē ir izmantoti, lai musinātu cilvēku prātus.

Un brīnumainā kārtā, Latvijai par spīti visam ir izdevies noturēties līdzsvarā. Mūsos ir izdzīvotāja un dzīves gudrības gēns. Es tam ticu un zinu, ka arī 98. Pastāvēšanas gadā, tāpat kā turpmākajos, Latvija ies uz priekšu. Ar attīstības degsmi, un ar mierīgu pārliecību. Faktiski citu iespēju mums nav, ja vēlamies pastāvēt ilgi.

Šodien mēs esam jauna Latvijas darba cēliena priekšā. Mēs visi kopā esam sagatavojuši to finanšu darba plānu, ar kuru varam attīstīt prioritāras nepieciešamības ar izpratni par būtiskāko.

Pēdējie notikumi Eiropā un pasaulē liecina par to, ka mums ir jābūt gataviem nepieciešamības gadījumā atbilstoši reaģēt uz ārējās vides radītajiem riskiem un apdraudējumu nacionālajai drošībai. Tāpēc es vēlos pateikties jums, cienījamie deputāti, un caur katru no jums arī visiem Latvijas vēlētājiem un iedzīvotājiem par kopīgo izpratni, ka mums jāstiprina sava drošība. Drošība valstī, valsts robežu fiziskā un simboliskā aizsardzība, kā arī sociālā drošība.

Šis ir ikviena Latvijas iedzīvotāja budžets, par ko jūs tūlīt balsosiet. Šajā budžetā ir darīts viss iespējamais, lai esošajos ekonomiskajos apstākļos mēs sabalansētu dažādu sabiedrības grupu intereses, un lai mazinātu nevienlīdzību iedzīvotāju ienākumos. Papildus līdzekļi ir ieguldīti aizsardzībā un iekšējā drošībā, papildus 9 miljoni tiek ieguldīti izglītībā, papildus 10 miljoni ir novirzīti veselībai. Papildus līdzekļi ir piešķirti policistiem, ugunsdzēsējiem.

Ir notikušas regulāras konstruktīvas un arī emocionālas diskusijas ar sadarbības un sociālajiem partneriem. Vienmēr varam katrs sev paņemt kādu mācību arī nākotnei par dialoga veidošanas laiku, iespējām un rezultātiem. Uzskatu, ka darbs pie 2017.gada valsts budžeta ir jāsāk jau ar decembri, janvāri, iesaistot katrā no nozarēm partneru redzējumu un idejas.

Valdība budžeta veidošanā ir strādājusi atbildīgi, kritika ir bijusi gan veselīga un uz labākiem rezultātiem rosinoša, gan arī pašmērķīga, tomēr varu apliecināt, ka esam ar jūsu, visa parlamenta, aktīvu iesaistīšanos, darījuši to labāko iespējamo, rēķinoties ar ārējiem izaicinājumiem, ar kuriem Latvijai būs jāsaskaras tuākajos gados. Šeit es gribētu pateikt paldies finanšu ministram, Finanšu ministrijai, parlamentārajam sekretāram, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, tās vadītājam Kārlim Šadurskim personīgi par divu mēnešu darbu pēc budžeta nodošanas Saeimā.

Vēlreiz pateicos visiem deputātiem un ikvienam iesaistītajam budžeta veidošanas procesā! Lai ikvienam ir spēks  un gribēšana saklausīt otru, būt vienotiem Latvijas labā, valstiska domāšana un izturība nākamajā Latvijas darba cēlienā!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI