DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. novembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
2
1
2

Grāmata “Kaķīša dzirnavas. Vēstules pēc 100 gadiem” - dāvana Latvijai

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ēriks Ešenvalds un Elita Kleinhofa-Prūse

9. novembrī, divas dienas pēc Kārļa Skalbes 136. dzimšanas dienas, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē plašā, personībām un priekšnesumiem bagātā pasākumā tika atzīmēta grāmatas “Kaķīša dzirnavas. Vēstules pēc 100 gadiem” atvēršana.

Svētkos skolēnus un skolotājus uzrunāja daudz īpašu viesu - latviešu disidente Lidija Lasmane-Doroņina, pasaulslavenais komponists Ēriks Ešenvalds, kardināls Jānis Pujats, Latvijas Kristīgās akadēmijas rektore Skaidrīte Gūtmane un citi. Sveicienus no mākslinieces Džemmas Skulmes atnesa viņas mazdēls Jānis Skulme. Māksliniece, kura savulaik arī pati ilustrējusi "Kaķīša dzirnavas", klātesošos uzrunāja videosveicienā. Jānis Skulme bija sagatavojis jaunās grāmatas vāka kaķīša sveicienu animācijas formātā.

Grāmatas atvēršanas svētkos skanēja arī daudz muzikālu sveicienu. Ar skaistu, aizkustinošu sniegumu ​klātesošos iepriecināja mūziķi - Ēriks Ešenvalds, Knapšu ģimene, Liepājas bērnu un jaunatnes centra koris "Reverberācija" Andra Mockus vadībā, Nauris Malahovs un citi.
Pasākumā debitēja Kurzemes kristīgie klauniņi, kas sniedza virkni pārdomas raisošu priekšnesumu.

Ideju par grāmatas tapšanu attīstījusi Elita Kleinhofa-Prūse, Talsu, Dundagas, Mērsraga un Rojas novadu ētikas un kristīgās mācības skolotāju metodiskās apvienības vadītāja, Latvijas Kristīgo skolotāju asociācijas valdes locekle. Tika izsludināts Latvijas simtgadei veltīts vērtību izglītības konkurss ar mērķi stiprināt tautas ētiskos ideālus un patriotismu, vēstulēs mudinot paust līdzpārdzīvojumu K. Skalbes pasakas "Kaķīša dzirnavas" tēliem. Darbus iesniedza 157 skolēni no 22 Latvijas skolām. Žūrijai atlasot labākās vēstules un zīmējumus, grāmatā iekļuva ap 40 vēstuļu un aptuveni tikpat zīmējumu.

Grāmata tapusi Aleksandra Pelēča lasītavā Talsos labā kvalitātē. Māksliniece un maketētāja - Anete Krišjanova. Vāka zīmējums - Didzis Auders, Liepājas 15.vidusskolas 6a klase.

Latvijas Kristīgo skolotāju asociācija cer uz ziedotāju atbalstu, kas ļautu šo grāmatu uzdāvināt katrai no 1700 Latvijas bibliotēkām.

Grāmatas izdošanas mērķis ir Latvijas iedzīvotāju - tautas dāvanas veidošanas aizsākums Latvijai simtgadē,  kas turpināsies arī novadu bibliotēkās īpaši organizētos sarīkojumos. Iecerēts izdot arī "Mazās piezīmes pēc 100 gadiem" līdzīgi kā K. Skalbes "Mazās piezīmes", ko tagad Latvijas valstij būs rakstījuši tās iedzīvotāji," piebilst E. Kleinhofa-Prūse.

Relīze sagatavota, izmantojot informāciju no Elīnas Lāces raksta "Centīsimies dzīvot tā, kā Skalbes kaķītis mūs māca!"

Džemmas Skulmes​ atsauksme:

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI