DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. oktobrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Katru gadu apģērbu, apavu un aksesuāru ražošanas nozare Latvijā viltojumu dēļ zaudē vairāk nekā 70 miljonus euro

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Viltotu apģērbu, apavu un aksesuāru ražošana un izplatīšana Latvijā ik gadu rada vidēji 70 miljonus euro lielus zaudējumus, kas ir 22,5 % no nozares kopējā pārdošanas apjoma valstī – tā liecina Iekšējā tirgus saskaņošanas biroja (ITSB) 2015. gadā publicētais pētījums.

Salīdzinot Latvijas datus ar citām Baltijas valstīm, Igaunijā zaudējumi mērāmi 32 miljonos euro (11,7 % no kopējā pārdošanas apjoma), savukārt Lietuvā – 83 miljonos euro (23 % no kopējā pārdošanas apjoma). Kopumā ES šajā nozarē tiek nodarīti vairāk nekā 26 miljardus euro lieli zaudējumi katru gadu, kas ir gandrīz 10 % no nozares kopējā pārdošanas apjoma 28 ES dalībvalstīs.

Zaudējumus var pārvērst arī 363 000 zaudētās darbavietās, jo legālie ražotāji un izplatītāji saražo un pārdod mazāk preču, un līdz ar to viņi nodarbina mazāk darbinieku.

No viltojumiem cieš arī sabiedrība. Patērētājs tiek maldināts, kā rezultātā kārotās preces vietā tiek iegādāts viltojums, kura kvalitāte neatbilst gaidītajam. Iegādātā prece bieži vien izrādās nelietderīgi iztērēta nauda, jo viltotās preces ražo, neievērojot līdzvērtīgus kvalitātes standartus. Viltotās preces var nopietni apdraudēt arī veselību. Neskatoties uz minēto, joprojām ir gadījumi, kad patērētājs apzināti pērk viltojumu.

Pētījumā, ko publicējis Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centrs, kurš darbojas ITSB ietvaros, novērtētas arī viltoto preču tirdzniecības izraisītās netiešās sekas. Ja ņem vērā preču viltošanas pastarpināto ietekmi uz preču piegādātājiem, var aprēķināt, ka uzņēmumi visā ES zaudē 43,3 miljonus euro no pārdošanas ieņēmumiem un aptuveni 518 000 darba vietu. Kopumā visu 28 ES valstu budžeta ieņēmumi ir par vairāk nekā 8 miljardiem euro mazāki, jo viltojumu ražotāji un tirgotāji nemaksā nodokļus, sociālās iemaksas un PVN.

Iekšējā tirgus saskaņošanas birojs ir Eiropas Savienības aģentūra preču zīmju un dizainparaugu reģistrācijas jomā. 2012. gadā tam tika uzticēta atbildība par Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centru, kura mērķis ir atbalstīt intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību un cīņu pret pārkāpumiem.

Zemāk uzskaitīta plašāk pieejamā informācija par:

Ilze Grava
Patentu valdes
Patentu tehniskās bibliotēkas
Informācijas resursu nodaļas
Vecākā referente

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI