DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. oktobrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Matīss ar Ķīnas vēstnieku Baltkrievijā pārrunā sadarbības iespējas tranzīta jomā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Otrdien, 6.oktobrī, satiksmes ministrs Anrijs Matīss tikās ar Ķīnas vēstnieku Baltkrievijā Ciu Ciminu, lai pārrunātu Latvijas un Ķīnas sadarbības iespējas kravu piegāžu ķēžu organizēšanā un tranzīta pakalpojumu jomā.

A.Matīss norādīja, ka Latvija aktīvi sadarbojas ar saviem stratēģiskajiem partneriem jaunā Zīda ceļa kontekstā – Ķīnu, Baltkreiviju, Krieviju un Kazahstānu.

Tāpat ministrs uzsvēra Latvijas ģeogrāfiskās priekšrocības un labi attīstīto transporta infrastruktūru, kas Latviju padara par izdevīgu loģistikas mezglu Āzijas kravu piegādei Ziemeļeiropā un NVS valstīs.

A.Matīss arī norādīja, ka Latvija darbojas kā multimodāla loģistikas platforma, piedāvājot integrētus loģistikas risinājumus, kas ietver ne tikai preču transportēšanu, bet arī sarežģītu plānošanu, uzglabāšanu, dažādu transportēšanas veidu savienošanu, muitas formalitāšu kārtošanu, kā arī preču iepakošanu, komplektāciju, mārketinga un juridiskos pakalpojumus un piegāde "no durvīm līdz durvīm", sadarbībā ar vadošajām konteinervilcienu un prāmju līnijām. 

Tāpat Latvijā ir izvietota virkne loģistikas un noliktavu kompleksu, kas ir tieši savienoti ar Latvijas ostām un jūras ceļiem, un kuros iespējama Ķīnas un Baltkrievijas kravu apstrāde, atbilstoši Eiropas Savienības prasībām (ES), tādējādi atvieglojot preču apriti ES tirgū.

A.Matīss atzinīgi vērtēja Ķīnas un Baltkrievijas prezidentu noslēgto vienošanos par kopīgu sauszemes maršruta izstrādi jaunā Zīda ceļa iniciatīvas ietvaros. Vienošanās paredz Ķīnas –Baltkrievijas industriālā parka izveidi, kur paredzēts apkalpot kravas Eirāzijas ekonomiskās savienības tirgum, kas aptver 183 miljonus iedzīvotāju. Savukārt Latvija piedāvā šāda koncepta loģistikas pakalpojumus – preču izgatavošanu un komplektāciju ES tirgum, kas aptver 506 miljonus iedživotāju.

Puses atzīmēja abu valstu līdzšinējo veiksmīgo un aktīvo sadarbību un atzina abu pušu ieinteresētību sadarbības attīstībā, ko apliecina Latvijas un Ķīnas amatpersonu un uzņēmēju delegāciju vizītes. 

Tāpat ministrs tikās ar Ķīnas-Baltkrievijas industriālā parka "Lielais akmens" attīstītāju – Ķīnas  uzņēmuma "China Merchants Group" ģenerāldirektoru Xiaopeng Li. Tikšanās laikā ministrs vērsa uzņēmēju uzmanību uz Latvijas loģistikas centru piedāvājumu, kas ļauj samazināt gala produktu izmaksas par 5 līdz 7 procentiem, ja preces tiek komplektētas Latvijā.

Satiksmes ministrs Matīss uzaicināja Ķīnas uzņēmējus apmeklēt Latviju, lai klātienē iepazītos ar mūsu valsts ostām, tranzīta un loģistikas uzņēmumiem un to piedāvājumiem. Ķīnas pārstāvji izteica pateicību par uzaicinājumu un pauda lielu ieinteresētību turpmāko biznesa kontaktu attīstībā.

Ilze Svikliņa
SM sabiedrisko attiecību speciāliste

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI