DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. janvārī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Matīss ar Lordu Livingstonu pārrunā aviācijas un dzelzceļa aktualitātes

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pirmdien, 19.janvārī, satiksmes ministrs Anrijs Matīss tikās ar Lielbritānijas tirdzniecības un investīciju ministru Lordu Livingstonu un pārrunāja aktualitātes aviācijas un dzelzceļa nozarēs.

Tikšanās laikā A.Matīss informēja par projekta "Rail Baltica II" attīstības gaitu. Viņš norādīja, ka līdz šī gada 26.februārim Baltijas valstīm jāsagatavo un jāiesniedz kopīgs pieteikums līdzfinansējumam no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta līdzekļiem. Lai to efektīvāk īstenotu, Latvija, Lietuva un Igaunija 2014.gada 12.novembrī nodibināja kopuzņēmumu "RB Rail" AS. Galvenais kopuzņēmuma uzdevums ir dzelzceļa projektēšana, būvniecība un mārketings. Dzelzceļa infrastruktūras īpašnieks Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ir attiecīgā valsts, kurā šī infrastruktūra atrodas, tāpat katra puse līdzfinansē tikai to dzelzceļa būvniecības apjomu, kas atrodas tās teritorijā.

Pašlaik trīs Baltijas valstis ir vienojušās par pamattrases novietojumu, kas iekļaus Tallinu, Rīgu un Kauņu (ar atzaru līdz Viļņai). Latvijā paredzēts savienojums ar Rīgas dzelzceļa staciju, kā arī lidostu, tādā veidā piesaistot maršrutam papildu pasažieru, kā arī kravu plūsmu.

A.Matīss uzsvēra, ka Rail Baltica II projekts Baltijas valstīm ir svarīgs gan ekonomiskā pienesuma dēļ, gan kā savienojums ar Eiropas dzelzceļa tīklu, tādā veidā veicinot tālāku integrāciju ar pārējo Eiropu.

Kopējās Rail Baltica II projekta izmaksas paredzētas 3.7 miljardi eiro, projekta izmaksas Latvijā paredzētas 1.3 miljardu eiro apmērā.

Tāpat puses pārrunāja aktualitātes aviācijas jomā, tostarp starptautiskās lidostas "Rīga" attīstības plānus, kā arī lidostu kapacitātes veicināšanu, kas Eiropas lidostām ir īpaši aktuāls jautājums.

Lielbritānijas puse uzsvēra pozitīvu ilggadējo sadarbību starp abām valstīm un apliecināja gatavību sadarboties arī perspektīvā, tostarp daloties ar pieredzi Prezidentūras Eiropas Savienības Padomē saistībā.

A.Matīss atzinīgi vērtēja nozīmīgo Lielbritānijas ekspertu pieredzi Eiropas platuma dzelzceļa infrastruktūras projektēšanas, būvniecības un uzturēšanas jomā, kas ir vērtīga Latvijas dzelzceļa infrastruktūras projektu īstenošanai.

Sanāksmē piedalījās arī Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes pagaidu pilnvarotais lietvedis Ians Frū (Iain Frew), Lielbritānijas Dzelzceļa industrijas asociācijas ģenerāldirektors Džeremijs Kandfīlds (Jeremy Candfield).

Foto no tikšanās pieejamas šeit.

 

Ilze Svikliņa
Satiksmes ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI