DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

EDSO Pastāvīgās padomes kārtējā sēdē Latvijas pārstāvis, vēstnieks Bahtijors Hasans uzstājās ar paziņojumu, paužot Latvijas nostāju saistībā ar mūzikla par H. Cukuru izrādēm Latvijā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
16. oktobrī vēstnieks Bahtijors Hasans EDSO Vīnē paziņojumā uzsvēra, ka Latvijā kā demokrātiskā valstī tiek ievērota vārda brīvība. Neskatoties uz to, ka iestudējumu veido neatkarīgs producents un neatkarīga radošā grupa pēc privātas iniciatīvas, uzņemoties par to pilnu atbildību, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (10. oktobrī) visas valdības vārdā ir paudis skaidru pozīciju šajā jautājumā, nosodot izrādes autoru izvēli veltīt izrādi H. Cukuram, kas Otrā pasaules kara laikā bija bēdīgi slavenās un noziedzīgās "Arāja komandas" dalībnieks.

Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūra ir uzsākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 71. pantā /genocīds/ paredzētām nozieguma pazīmēm par ebreju tautības civiliedzīvotāju masveida iznīcināšanas akcijām Latvijas teritorijā Otrā pasaules kara laikā. Šajā kriminālprocesā tiek izmeklētas arī iespējamās Herberta Cukura noziedzīgās darbības ebreju tautības civiliedzīvotāju masveida iznīcināšanas akcijās Latvijas teritorijā. Ir noskaidrots, ka 1941. gadā H. Cukurs virsnieka dienesta pakāpē dienēja SD latviešu drošības palīgpolicijā, jeb tā saucamajā "Arāja komandā". Izmeklēšana krimināllietā ir saistīta ar genocīda noziegumiem, kriminālatbildības noilgums tajā neiestājas.

Latvija ir konsekventi nosodījusi abu totalitāro režīmu pastrādātos kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci, nosoda holokaustu, godina totalitāro režīmu upuru piemiņu. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas valsts konsekventi ir pievērsusies totalitāro režīmu noziegumu Latvijas teritorijā apzināšanai, īpašu uzmanību veltot holokausta, izpētei, izglītībai un piemiņai.

Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments
Preses un informācijas nodaļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI