DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. septembrī, 2014
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Kultūras ministrijā uzsāk darbu Radošo industriju padome

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ceturtdien, 11.septembrī, Kultūras ministrijā (KM) aizvadīta pirmā Radošo industriju padomes sēde, kurā, piedaloties kultūras ministrei Dacei Melbārdei, starp valsts pārvaldes institūciju, pašvaldību, augstskolu, organizāciju, tostarp starptautisku, un privātā sektora pārstāvjiem tika pārrunātas aktualitātes un prioritārie darbības virzieni radošo industriju jomā.

Kultūras ministre Dace Melbārde, uzrunājot jaunizveidotās padomes locekļus, uzsvēra: "Radošo industriju padome tiek veidota kā pārnozaru sadarbības platforma, lai mērķtiecīgi veidotu un īstenotu Latvijas radošo industriju stratēģiju. Radošo industriju produktiem ir divējāda daba. No vienas puses, tie pievieno pieaugošu vērtību Latvijas ekonomikai (ekonomiskās krīzes laikā radošo industriju uzņēmumu skaits pieauga par 22%). No otras puses, radošo industriju produkti ietver sevī stāstu par Latvijas kultūru, tās īpašo identitāti un simboliem. Ceru, ka padomes izveide radīs labvēlīgus priekšnoteikumus šīs nozīmīgās kultūras un ekonomikas jomas attīstībai un palīdzēs izstrādāt jaunus paņēmienus, kā kultūrā bāzēto radošumu un idejas pārvērst augstas pievienotās vērtības produktos."  

Ar padomes konsultatīvu atbalstu sēdē tika iezīmēti galvenie padomes darbības virzieni. Viens no tiem ir radošo industriju klastera izveide un attīstība – klastera formāts, tā funkcijas un iesaistīto pušu pārnozaru sadarbība. Liela daļa padomes locekļu kā būtisku mērķi izcēla radošo industriju eksporta veicināšanu –, pētot eksporta izaicinājumu specifiku radošo industriju uzņēmumiem, padome plāno noteikt, kādi ir šķēršļi un kā tos risināt, un veicināt ārējo tirgu apguvi. Līdzīgi tiks strādāts ar radošo industriju sinerģijas un sadarbības veidošanu ar citiem sektoriem –, analizējot ieguvumus, sadarbības pievienoto vērtību, tiks veicinātas radošās partnerības, kas pienes ekonomisko vērtību. Lai radošo industriju uzņēmēji attīstītu gan radošo potenciālu, gan apgūtu zināšanas par ekonomiskajiem procesiem un ideju komercializēšanu augstākas pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu ražošanai, padome vienojās, ka nepieciešams strukturizēt nozares izglītību un veicināt pārnozaru sadarbību arī izglītības jomā.

Padomes uzdevumi paredz sadarboties ar valsts, pašvaldību un nevalstiskajām institūcijām radošo industriju politikas veidošanā un īstenošanā, budžeta un investīciju plānošanā, likumprojektu un citu normatīvo aktu sagatavošanā. Tāpat padome veicinās informācijas apmaiņu, analizēs radošo industriju sektorā notiekošos procesus un identificēs ar tiem saistītās problēmas, saskaņojot viedokļus un piedāvājot risinājumus. Tostarp tiks sniegti priekšlikumi atbilstoši politikas plānošanas dokumentiem un radošo industriju sektora prioritātēm. Radošo industriju padome, izsakot viedokli un komentārus, kā arī sniedzot priekšlikumus par jautājumiem, kas skar radošo industriju jomu, piedalīsies tiesību aktu projektu un politikas plānošanas dokumentu izstrādē, kā arī spēkā esošo tiesību aktu pilnveidošanā.

Padomes locekļi diskutēja par turpmāko padomes formātu, kas varētu būt gan diskusijas plašākā lokā ar ekspertu piesaisti, gan fokusgrupu diskusijas par konkrētām tēmām.

Padomes sastāvs:

Signe Adamoviča – Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta Radošo industriju nodaļas vadītāja;

Andris Liepiņš – Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks;

Inta Šusta – Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības departamenta direktora vietniece profesionālās izglītības un starptautiskās sadarbības jomā;

Andris Ozols – Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors;

Inese Andersone – Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Eksporta padomes priekšsēdētāja vietniece;

Ivars Golsts – Latvijas Garantiju aģentūras vadītājs;

Inga Bērziņa – Kuldīgas novada pašvaldības priekšsēdētāja;

Ilona Asare – Cēsu novada pašvaldības aģentūras "Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs" direktora vietniece attīstības un kultūras jautājumos;

Ilze Gailīte-Holmberga ­– Ziemeļu Dimensijas Kultūras partnerības Sekretariāta vadītāja;

Andris Teikmanis – Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors;

Tālis Juhna – Rīgas Tehniskās universitātes prorektors;

Agnese Hermane – Latvijas Kultūras akadēmijas docente;

Oskars Redbergs – Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas bakalaura studiju programmas "Arhitektūra" direktors;

Dita Danosa – Banku augstskolas studiju programmas "Uzņēmumu vadīšana radošajās industrijās" direktore, uzņēmēja, Latvijas Modes palātas vadītāja; 

Mārtiņš Krūtainis – Rīgas Ekonomikas augstskolas un Mentoru kluba pārstāvis;

Evelīna Ozola – biedrības "Forum of Latvian Design" valdes locekle;

Ernests Štāls – nodibinājuma "Tech Hub Rīga" valdes loceklis;

Liene Kuplā – SIA "Hub Riga" izpilddirektore; 

Kristaps Banga – Radošo kvartālu un teritoriju asociācijas valdes loceklis, SIA "Pegasus Group" valdes priekšsēdētājs;

Dāvis Sīmanis – SIA "Studija Lokomotīve" režisors;

Guna Zučika – grupas "Prāta Vētra" starptautisko attiecību menedžere;

Andris Rubīns – reklāmas aģentūras "DDB Latvija" izpilddirektors;

Renāte Punka – Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas priekšsēdētāja, SIA "Jāņa Rozes apgāds" direktore;

Inese Indāne – zīmolu ligzdas "MATKA" vadītāja, biedrības "The Red Jackets" pārstāve;

Pēteris Treicis – SIA "PAA" valdes priekšsēdētājs;

Māra Ābele – SIA "Jaunromāns un Ābele, arhitektu birojs" vadītāja;

Ingus Bērziņš – AS "Delfi" galvenais redaktors;

Ingus Augstkalns – SIA "Cube Systems" vadītājs.

Radošo industriju padome ir KM konsultatīva institūcija, kura darbojas kā atvērta un iesaistoša platforma, un tās darbības mērķis ir koordinēt un sekmēt valsts pārvaldes institūciju, pašvaldību, augstskolu, organizāciju, tostarp starptautisku, un privātā sektora sadarbību stratēģiskos jautājumos, kas saistīti ar radošo industriju sektora attīstību un politikas veidošanu Latvijā.

Baiba Kauliņa
Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste – mājas lapas redaktore

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI