DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. martā, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Zinātnieki palīdzēs ”eXperiments” dalībniekiem izprast fizikas teorijas nozīmi praksē

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Sabiedrībā un akadēmiskajā vidē augsti vērtēti zinātnieki no Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un Latvijas Universitātes (LU) palīdzēs izprast fizikas praktisko pusi zinošākajiem Latvenergo koncerna erudīcijas konkursa ”eXperiments” skolēniem. Mārcis Auziņš, Oskars Krievs, Kaspars Kalniņš un citi mentori ne tikai sniegs noderīgus padomus 8. un 9. klašu jauniešiem pusfināla kārtās, bet arī aicinās skolēnus viesoties pētnieku darba vietā, lai radītu izpratni par skolā iegūto teorētisko zināšanu pielietojumu, piemēram, eksperimentu veikšanā.

Pieredzējušie fiziķi - LU rektors Mārcis Auziņš, prestižās jauno zinātnieku balvas saņēmējs Vjačeslavs Kaščejevs, atjaunīgo energoresursu pētnieks Gatis Bažbauers, elektrotehnoloģiju lietpratējs Pēteris Apse-Apsītis, viens no uz kartinga bāzes izveidotā elektriskā ūdeņraža mašīnas izgatavotājiem Oskars Krievs un Eiropas Kosmosa aģentūras stažieris Kaspars Kalniņš - katrs tiksies ar piecām komandām no Kurzemes, Zemgales, Vidzemes, Latgales, Rīgas reģiona un Rīgas pilsētas. Konkursa pusfināli notiks Jelgavā, Rēzeknē, Valmierā, Liepājā un Rīgā. Savukārt pēc atlases kārtas pētnieki palīdzēs veiksmīgākajai komandai sagatavoties finālam. Jau maijā televīzijas kanālā LNT tiks noskaidrota "eXperiments" uzvarētāju komanda.

"Konkursa "eXperiments" kuplais dalībnieku skaits norāda uz pozitīvu tendenci - jauniešiem ir vēlme padziļināti apgūt fiziku. Dažkārt skolēni atzīst, ka tiem nepieciešama plašāka izpratne par fizikas praktisko nozīmi gan sadzīvē, gan profesionālā mērogā. Sadarbība ar atsaucīgajiem fizikas lietpratējiem jauniešiem jau pamatskolas pēdējās klasēs pavērs iespēju tikties klātienē ar nozares profesionāļiem un paplašināt redzesloku. Ceru, ka skolēniem piešķirtā priekšrocība palīdzēs izvēlēties studiju jomu, kurā turpināt izglītoties pēc vidusskolas absolvēšanas," stāsta AS "’Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Erudīcijas konkursa "eXperiments" pusfināla kārtu norises plāns:

Zemgales reģions 28.03.2014. Jelgavā, Jelgavas Kompetenču centrā;

Latgales reģions 04.04.2014. Rēzeknē, Rēzeknes Augstskolā;

Vidzemes reģions 11.04.2014. Valmierā, AS "Sadales tīkls" administratīvajā ēkā;

Kurzemes reģions17.04.2014. Liepājā, Liepājas Universitātē;

Rīgas pilsēta 24.04.2014. Rīgā, AS "Latvenergo" administratīvajā ēkā;

Rīgas reģions 25.04.2014. Rīgā, AS "Latvenergo" administratīvajā ēkā.

Latvenergo koncerns erudīcijas konkursu organizē kopā ar mācību portālu par fiziku "Fizmix", Rīgas Tehnisko universitāti, Rīgas Tehniskās universitātes Studentu parlamentu, žurnālu zinātkāriem lasītājiem "Uzzini!", Latvijas populārāko ziņu portālu "Delfi", skolēnu un studentu karti "ISIC", graudu pārstrādes uzņēmumu "Dobeles dzirnavnieks",  tūrisma aģentūru "Latvia Tours", izglītības uzņēmumu "Lielvārds", saldumu ražošanas uzņēmumu "Skrīveru saldumi", kinoteātri "Kino Citadele" un ātrās ēdināšanas restorānu tīklu "Hesburger".

Sandra Vējiņa
Preses sekretāre
AS Latvenergo

Inga Cīrule
Konkursa "eXperiments" koordinatore

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI