DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. janvārī, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts prezidenta uzruna „Rīga - 2014.gada Eiropas Kultūras galvaspilsēta” atklāšanas pasākumā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Ļoti cienījamā Lietuvas Republikas prezidentes kundze!
Ekselences un Eminences!
Cienījamās dāmas un godātie kungi!

Labvakar! 

Rīga kā kultūras pērle ir mirdzējusi cauri gadu simteņiem, pievelkot izcilākos pasaules māksliniekus un radot jaunus talantus, kas dodas pasaulē ar Rīgas un Latvijas vārdu.

Šis vērienīgais kultūras notikums, kas dažādās mākslas formās atbalsosies visa gada garumā, ir apliecinājums tam, ka Rīga pamatoti pelnījusi būt par Eiropas kultūras galvaspilsētu – 2014.

Jaunu latviešu oriģināloperu iestudēšana un izstāžu cikli, konferences un filmu skates – tā ir tikai daļa no kultūras pasākumu spektra, ko varēs baudīt gan rīdzinieki, gan pilsētas viesi, kuru šogad solās būt jo īpaši daudz. Rīga mirdzēs ne vien kā kultūras, bet arī kā tūrisma galvaspilsēta, kam gatavojamies ar vislielāko atbildību un prieku.

Vērienīgais kultūras svētku gads saistās ar vienu no Latvijas valsts notikumiem – ar mūsu Nacionālās bibliotēkas Jurģiem uz jauno ēku Daugavas kreisajā krastā. Rīt daudzi no mums stāsies grāmatu draugu ķēdē, lai no rokas rokā uz jauno namu nodotu grāmatas – vērtīgāko no bibliotēkas mantojumiem. Savukārt, izceļot grāmatniecības nozīmi visas cilvēces attīstības vēsturē, uz Rīgu šogad atceļos izstāde "Grāmata 1514 – 2014", atvedot daudzas unikālas grāmatas, kas izdotas pēdējo 500 gadu laikā un nekad nav tikušas izstādītas Rīgā.

Vasarā gluži kā Dziesmu svētkos Rīgu pieskandinās Pasaules koru olimpiāde, bet šovakar varēsim baudīt multimediālu Riharda Vāgnera operas uzvedumu "Rienzi", par kura iestudējumu īpaši jāpateicas Nacionālajai operai.

Šajā vakarā Rīgas Baltajā namā, klātesot tuviem un tāliem viesiem, vēlos īpaši pateikties visiem un ikvienam, kas ir veltījuši savas zināšanas, ziedojuši laiku un ieguldījuši darbu, lai Rīga varētu godam sagaidīt šo notikumu.

Paldies visiem, kas šo ideju par Rīgu kā kultūras galvaspilsētu aizsāka, pamatoja un aizstāvēja, kas to palīdzēja īstenot gan savā ikdienas darbībā – kā biroja "Rīga 2014" darbinieki, gan kā brīvprātīgie un atbalstītāji. Paldies visiem, kas ar savu māksliniecisko pienesumu un sniegumu šogad ļaus īstenoties virknei vēl nebijušu un izcilu mākslas projektu. Pateicos visiem partneriem ārvalstīs un it īpaši vēstniekiem, kuru atbalsts un sadarbība ir bijusi ļoti nozīmīga kultūras svētku programmas tapšanā.

Mīļie rīdzinieki! Godātie pilsētas viesi!

"Rīga 2014" ir dāvana mums visiem. Šis gads ir apliecinājums Latvijas galvaspilsētas – Rīgas piederībai Eiropas kultūrai uz mūžu mūžiem.

Lai mūsu sirmā, skaistā Rīga spoži mirdz Eiropas kultūras zvaigznājā, lai šis gads atbalsojas visā pasaulē, nesot vēsti par Rīgu, Latviju un Eiropu!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI