DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. martā, 2013
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

ES mājā atklās Eiropas Pilsoņu gadu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Piektdien, 15.martā, 11:00 Eiropas Savienības (ES) mājā Aspazijas bulvārī 28 tiks dota zaļā gaisma Eiropas Pilsoņu gada aktivitātēm Latvijā, vienlaikus atzīmējot arī Starptautisko patērētāju dienu. Saskaņā ar jaunākās Eirobarometra aptaujas rezultātiem katrs ceturtais Latvijas pilsonis par lielāko personīgo ieguvumu no ES uzskata tieši uzlabotas patērētāju tiesības.

ES valstis un Eiropas Parlaments 2013.gadu noteikuši par Pilsoņu gadu, lai stiprinātu eiropiešu zināšanas par ES dotajām tiesībām – sākot no pavisam praktiskām patērētāju tiesībām vai iespējai brīvi strādāt un dzīvot jebkurā ES dalībvalstī līdz politiskām tiesībām iesaistīties ES līmeņa parakstu vākšanā jeb Eiropas pilsoņu iniciatīvā vai piedalīties vēlēšanās arī citās valstīs.

Kā liecina jaunākā Eirobarometra aptauja, tieši tiesības brīvi ceļot Latvijas pilsoņu vērtējumā ir būtiskākais ieguvums no valsts dalības ES – tā domā 69% aptaujāto Latvijā iepretim 52% citur Eiropā. Nākamo biežāk minēto ieguvumu -  mieru dalībvalstu starpā – minējuši ievērojami mazāk (42%) aptaujāto Latvijas pilsoņu.

Vaicāti par personīgiem ieguvumiem no valsts dalības ES, cilvēki Latvijā visbiežāk minējuši zemākas mobilā telefona lietošanas izmaksas ārzemēs (30%), lētākus lidojumus (30%) un uzlabotas patērētāju tiesības (26%).

Pilsoņu gada atklāšanas pasākumā piektdien piedalīsies kultūras ministre Žanete Jaunzeme-Grende (Kultūras ministrija būs atbildīgā iestāde par gada norisēm Latvijā), Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja Inna Šteinbuka un Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore Baiba Vītoliņa.

Pasākuma laikā tiks nosaukti arī Eiropas gada labas gribas vēstnieki, kas visos Latvijas reģionos būs gatavi dalīties savā pieredzē un aicinās cilvēkus izmantot savas ES pilsoņu tiesības.

Ar Eirobarometra aptaujas nacionālo ziņojumu par Latviju (tajā īpaša uzmanība pievērsta pilsoņu informētībai par ES un jo īpašu pilsoņu tiesībām) iespējams iepazīties šeit: http://ej.uz/eb78latvija  

EKP Preses un informācijas nodaļa
Sanita.Jemberga@ec.europa.eu
Kaspars.Kreics@ec.europa.eu
Tel. + 371 67085414
GSM. + 371 28665579
http://www.ec.europa.eu/latvija
http://twitter.com/EiropasKomisija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI